Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farliga brister i idrottshallarna

Det finns brister i säkerheten i idrottshallarna i Askersunds kommun. Det visar en nyligen genomförd besiktning. Nu måste felen åtgärdas, annars kan hallarna inte användas.

Annons

Rantzows Sport har besiktigat idrottshallarna på kommunens skolor och lämnat en lång lista med åtgärder som måste vidtas för att hallarna ska kunna användas som vanligt. Det handlar exempelvis om spräckta bänkskivor, skumplintar och hoppbäddar med trasiga fodral, en trampett som saknar låsmutter och bomsadlar med spräckta gavlar.

Framför allt är det dock vinscharna som är gamla och behöver bytas ut.

Risk för personskador– Säkerhetskraven på vinscharna har höjts. Och det finns ganska många vinschar i en gymnastiksal, visar det sig. Tänk på allt som hänger i taken, säger Kersti Beck Larsson, rektor för Sjöängsskolan.

Besiktningsföretaget har gjort bedömningen att vinscharna måste bytas ut, annars finns risk för personskada. Tillsammans med alla de andra allvarliga anmärkningarna skulle det kosta 278 000 kronor. De brister som bör åtgärdas, men som inte utgör en akut risk, skulle kosta 209 000 kronor. Totalt handlar det alltså nästan om en halv miljon.

Pengarna finns inte i barn- och utbildningsnämndens, eller kultur- och fritidsnämndens budgetar. Man har därför tagit beslut om att ansöka hos kommunstyrelsen om att få ett tilläggsanslag för att kunna bekosta upprustningen.

Kan inte användasOm man inte åtgärdar felen kan hallarna inte användas för redskapsgymnastik eller bollspel, enligt en skrivelse från barn- och utbildningschefen.

Hallarna används även av föreningar, och uthyrningen måste upphöra om inte säkerhetsbristerna ordnas.

Mer läsning

Annons