Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrakooperativ med miljötänk

I helgen bjöd föräldrakooperativet Dagsländan in till öppet hus och loppis.
– Jag har mina barn här på grund av gruppstorleken och att man är delaktig på ett annat sätt, säger Helena Hennings, förälder.

Annons
Elsa Högström och Gunnar Wistrand busar i rutschkanan. De är två av 12 barn som går på föräldrakooperativet Dagsländan i Askersund.

Föräldrakooperativet Dagsländan har funnits i 22 år. Det är en ideell förening där föräldrarna är delaktiga i barnens förskoletid.

– Man får följa sitt barn i verksamheten på dagis, säger Åsa Wistrand, förälder och ordförande i styrelsen.

Alla föräldrar som har barn på Dagsländan ingår i föräldrakooperativets styrelse. Det är styrelsen som äger huset som förskolan är i och ansvarar för allt underhåll av byggnad och trädgård.

För att verksamheten ska fungera anordnas två städdagar och två arbetsdagar varje år. Dessutom ansvarar varje föräldrapar för två dagars matlagning i månaden per barn de har på förskolan.

– Kan man lägga den tiden är det värt var enda timme man är här, säger Åsa.

En av årets två arbetsdagar var i lördags. Då hjälptes föräldrarna åt med att röja i trädgården, laga utemöbler och fixa småsaker som behövde göras i huset. Samtidigt bjöd de in till öppet hus och anordnade en loppis för att få in extrapengar till verksamheten.

– Vi svämmade alla över av grejer, nu kan de komma till nytta för någon annan, säger Åsa.

Dagsländan har länge arbetat efter ett miljötänk och handlat närproducerad och Kravmärkt mat. För ett par år sedan blev förskolan även miljöcertifierad och i början av sommaren fick de 10 000 kronor i ett stipendium från landstinget tack vare sitt miljöarbete.

Åsa berättar att barnen får vara ute i skogen mycket och lära sig om naturen och jordens resurser. På så sätt blir de både nyfikna och medvetna om djur och natur.

– Jag märker på mitt stora barn att han vet hur man ska vara i naturen. Våra pedagoger är helt fantastiska som bygger in detta på barnens egen nivå, säger Åsa.

Mer läsning

Annons