Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förintelsens minnesdag högtidlighölls med temadag

Förintelsens minnesdag högtidlighölls i går runt om i hela världen. En av dessa platser var Sjöängsskolan i Askersund.

Annons
Föreläsning. Läraren Ingvar Öhrn föreläste om Förintelsen, när Sjöängsskolan i går anordnade temadag för sjuorna, åttorna och niorna med anledning av att Förintelsens minnesdag högtidlighölls. Foto: Samuel Borg

Högstadieeleverna hade temadag i går, med anledning av att det var 70 år sedan koncentrationslägret Auschwitz befriades.

– Vi brukar ha en temadag med niorna på minnesdagen. I och med att det är 70 år sedan tar vi den här gången även med sjuorna och åttorna, säger svenska- och SO-läraren Ingvar Öhrn.

Han höll i en av dagens tre programpunkter; en föreläsning om Förintelsen och utvecklingen som ledde fram till den.

– Det är inte alla barn i dag som vet vad Förintelsen är. Den allmänna kunskapen om vad rasismen har inneburit är det lite si och så med, säger Ingvar Öhrn.

Främlingsfientlighet, rasism och nazism är något som eleverna läst extra mycket om under hösten.

– Vi har haft projektet ”Allas lika värde”, med temadagar under hela hösten. Vi har haft föreläsningar och värdegrundsövningar och andra övningar, och drar paralleller till hur det ser ut runtom i världen i dag, säger Öhrn.

Under tisdagen fick eleverna även se filmen ”Pojken i randig pyjamas”, om händelser som utspelar sig kring ett koncentrationsläger. Dagen avslutades med diskussioner kring det man gått igenom under lektionerna.

Mer läsning

Annons