Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårda ord på möte om Lerbäckshemmet

Miljön är sämre på Norra Bergen än på Lerbäckshemmet. Trots det överväger socialnämnden att stänga Lerbäckshemmet och flytta de äldre in till centralorten.

Annons

Tidigare i veckan ordnades ett informationsmöte för anhöriga och personal på Lerbäckshemmet. De fick chans att ställa sina frågor till kommunala chefer och politiker. Detta med anledning av utredningen som kan resultera i att Lerbäckshemmet läggs ned.

Ekonomin blöder

Bakgrunden är att socialnämndens ekonomi blöder och nämnden tvingas till kraftiga besparingar. Efterfrågan på platser på särskilda boenden har minskat, och tomma platser som ingen betalar hyra för kostar mycket pengar.

Hätsk stämning

Stämningen blev tidvis hätsk när åhörarna ställde kommunledningen mot väggen.

– Vi tänker inte flytta våra anhöriga från Lerbäckshemmet frivilligt, utan i så fall får ni göra det med våld, sa Manuel Lopez som har sin mamma där.

Eva Eriksson, som jobbar som undersköterska, lyfte fram den vackra utemiljön som de boende på Lerbäckshemmet har tillgång till.

– När de tittar ut genom fönstren här kan de se rådjur, någon som kommer ridande på en häst. De kan kliva rakt ut. Jag tycker det är så förskräckligt att flytta dem när det är så fint här, sa hon.

Carina Gustafsson, som också jobbar på boendet, tyckte att hela diskussionen är en viktig fråga för framtiden.

– Det är nu vi bestämmer hur vi vill ha det när vi blir gamla. Om vi ska ha kvar de här små enheterna. Om vi som alltid har bott på landet ska kunna fortsätta göra det med naturen inpå knuten, sa hon.

Svävande svar

Manuel Lopez krävde svar på om politikerna verkligen tycker att det är lika fint på Norra Bergen som på Lerbäckshemmet och fick svävande sådana. Men det framgick ändå att det är det nedläggningshotade boendet som har de bästa förutsättningarna.

– Min mamma är dement och på Norra Bergen kommer hon ut ur rummet och ser bara långa korridorer. Hur ska hon må då? frågade sig Manuel Lopez.

Frågan om möjligheten att driva Lerbäckshemmet vidare i en alternativ form uppkom. Det visade sig att det fanns intresse hos personalen att eventuellt driva det som kooperativ.

Text och bild:

Jessica Henulin

019-15 54 02

[email protected]

Mer läsning

Annons