Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårt tryck på Gärdshyttan

Det är för närvarande, och sedan några månader tillbaka, stort tryck för att erbjuda boende till asylsökande.

Annons

Detta gör att bland annat anläggningen i Gärdshyttan har fått förlängt kontrakt till och med oktober, men som kan behöva förlängas ytterligare, säger Tolle Furugård på Migrationsverket i Örebro.

Främst är det folk från västra Balkan, före detta Jugoslavien, som kommer in i landet. Under den senaste veckan har runt 1 100 personer anlänt.

Syrien

– Vi har fått ordna 500–600 nya akutplatser. Vi väntar stor invandring från Syrien, och de första har redan anlänt, säger Furugård.

Men det är inte bara Gärdshyttan som fyller upp behovet. Arbogaanläggningen öppnas kanske redan på måndag igen för att ge alla tak över huvudet.

Det har varit stundtals stökigt med våldsyttringar på Gärdshyttan under året. Bland annat en del större bråk och anlagda bränder. Senast på torsdagskvällen uppstod bråk och en person ska ha slagit en annan boende och kastat ett bord på honom. En man greps och anhölls senare misstänkt för misshandel.

– På Gärdshyttan fungerar det ändå bra nu. Vi har ett bra samarbete och rutiner och där finns även duktig personal, säger Tolle Furugård.

Mer läsning

Annons