Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helst inga skjutningar alls över Vättern

Askersunds kommun kommer i en skrivelse till Försvarsmakten att vara tydliga i protesterna mot utökade skjutövningar i Vättern: Helst inga skjutningar alls över framtidens största dricksvattentäkt.

Annons

Folkpartisten Gunilla Högbergs enkla fråga om ökade skjutningstillfällen i Vättern har NA berättat om tidigare. Kommunen har varit sena i startblocken, menade Högberg, men som nu ändå är nöjd med att kommunen öppnar sitt artilleri med skarpa protestskrivningar.

– Skjutningarna påverkar sjölivet, naturen, fisket, och Vättern är dessutom framtidens största och viktigaste dricksvattentäkt, fastslog Gunilla Högberg.

Extra ärende

Frågan har nu lyfts som ett extraärende till nästa kommunstyrelsesammanträde. Då ska ett förslag till skrivelse ligga klart. Per Eriksson påpekade miljöhotet när Jas-planen ger full gas över sjön med nedfall av flygbränsle.

– Vi tycker det här är skit, men vi ska förstås uttrycka det lite finare i skrivelsen, sade han.

Färre räcker inte

Försvarets besked i förra veckan att det kommer att bli färre bombningar än de 80 tillfällen som aviserats, var inget som fick Per Eriksson att se lindrigare på frågan:

– Jag känner mig inte lugnad av 80. Det kan förstås bli 79, men då handlar det bara om en dag mindre. Det skulle egentligen inte vara en enda dags skjutningar över en sjö som kan komma att förmedla dricksvatten till miljontals användare, påpekade han.

Mer läsning

Annons