Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hembygdsfest trotsade motgångar

Samarbetsvilja och glädje fanns det gott om på söndagens hembygdsfest. Trots ihållande regn, blåst och strömavbrott var stämningen hög.

Annons
Exakt kopia. Bengt Karlbinder bygger sina traktormodeller efter riktiga modeller. – Det gäller att vara noga med måtten. Minsta centimeter fel ger ett helt annat utseende, förklarar han.

Det räckte inte med en plan B när alla marknadsstånd blåst omkull under morgonen. Efter många försök genomfördes plan G, att flytta in på logen och i bodar. En plan som blev mycket uppskattad av såväl gäster som utställare.

– Problem är till för att lösas, tycker Gun-Britt Haraldsson från Snavlunda hembygdsförening som arrangerar festen.

Bland annat hantverksförsäljning, servering, yxkastning och uppträdanden höll besökarna sysselsatta. Först ut blev Hans-Eric Hägg som värmde upp publiken med Elvis-låtar.

I år lyckades man även få Bengt Karlbinder att ställa ut sina modelltraktorer.

Han har bott i Snavlunda, men har i dag kommit ända från hemmet i Sala för att visa sina fascinerande verk. Han gör modellerna noggrant efter riktiga traktorer. och varje modell tar 400 timmar att göra.

– De är i plåt och jag gör alla delar själv. Däcken gjuter jag, annars skär, bockar, svetsar och böjer jag plåten, berättar Bengt.

Intresset startade i barndomen, men det var för drygt tio år sedan som han bestämde sig för att sluta jobba och ägna sig åt det han tycker är roligt i stället.

– Att jobba blev jag inte miljonär på. Det blir jag inte på det här heller, men ska det gå åt helvete ska det göra det med musik, skrattar Bengt.

Tidigare år har det varit dryga 600 besökare, men det märks att regnet avskräcker lite och det förväntas bara blir några hundra i dag. Kaffestugan värmer lite mellan aktiviteterna.

– Det är trevligt att gå och kika, träffa folk, säger Barbro Persson som trotsat regnet.

I logen samsas hantverksförsäljarna med uppträdanden. Norra Vätterbygdens Folkdanslag bjöd det kungliga jubileumsåret till ära på dansen ”Gustavs skål”, och fortsatte visa upp sina färdigheter.

Det fanns också veteranbilar på plats, och festen avslutades i kyrkan med gudstjänst.

Traditionell dans. Norra Vätternbygdens Folkdanslag håller både sig själva och besökarna varma med dansuppvisning på logen.
Tar vara på det gamla. Carina Johansson säljer hantverk och är glad att hon fick så inomhus. Hon gillar att ta tillvara på det gamla, och gör gärna om loppisfynd till egna saker.

Mer läsning

Annons