Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemlösa nekas hyreskontrakt

Askersund ligger högt i hemlöshetsstatistiken. Orsaken är att hyresvärdarna inte vill ge förstahandskontrakt till personer med svag ekonomi. I stället får kommunens socialförvaltning stå för kontraktet.

Annons

Askersunds kommun hade under en vecka i maj förra året 51 personer som definierades som hemlösa. Det är 45 per 10 000 kommuninvånare. I länet är det bara Örebro som har en högre siffra, 49 per 10 000 invånare. Det har NA tidigare skrivit om.

Hemlöshet är normalt sett ett storstadsfenomen, och att en liten kommun som Askersund ligger högt i statistiken sticker ut. Men problemet är inte brist på bostäder, utan att hyresvärdar i Askersund är ovilliga att ge förstahandskontrakt till vissa personer.

– Det här är ofta människor med trasslig ekonomi och hyresvärdarna är osäkra på om de ska klara av att betala hyran, säger Ing-Mari Pettersson, chef för individ- och familjeomsorgen i Askersunds kommun.

Hyr ut i andra hand

Hemlösa kommuninvånare vänder sig till socialförvaltningen för att få hjälp med en bostad. Om handläggaren i sin utredning kommer fram till att det är den bästa lösningen, så tar man beslut på att kommunen står för lägenheten, och hyr ut i andra hand till den bostadslöse.

– Normalt sett har vi ungefär 45–55 sådana kontrakt aktuella och det har legat stabilt där under en lång period. Det är lite omsättning på kontrakten eftersom en del blir accepterade av hyresvärden och får ett förstahandskontrakt, medan vissa flyttar från kommunen, och andra tillkommer, säger Ing-Mari Pettersson.

Det är flera olika hyresvärdar som kommunen har sådana avtal med. Flest är det hos Askersundsbostäder, men de är ju också det största bostadsbolaget.

Vad gör ni för att minska problemet?

– Vi försöker prata med hyresvärdarna och få dem att gå med på att ge provkontrakt, där de får en viss period på sig att godkänna en hyresgäst. Man får testa i tre månader och se om de betalar och sköter sig. Man kan förlänga det två gånger till totalt nio månader. Det är mer i enlighet med socialtjänstlagens intentioner, som är att människor ska kunna klara sig själva och leva ett självständigt liv, säger Ing-Mari Pettersson.

Läs hyresvärdarnas syn på saken i söndagens Nerikes Allehanda.

Mer läsning

Annons