Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Historiskt fynd städades fram

Efter en storstädning hittades av en slump det 368 år gamla originalet av Askersunds stadsprivilegiebrev.

Annons
Det brev som 1643 gav Askersund privilegium att kalla sig för stad har återfunnits. Under en storstädning återfanns brevet i kommunens arkivrum.

I måndags åkte Lars Thörnquist och Johan Utter till Landsarkivet i Uppsala för att verifiera om det rörde sig om en kopia eller inte.

– När de såg drottning Kristinas namnteckning på brevet insåg de direkt att det var originalet, säger Lars Thörnquist.

Det var när Eva Glader, kommunsekreterare, storstädade kommunens arkivrum som det historiska fyndet upptäcktes. Långt in bland papperspärmar och dokument såg Eva ett kuvert med texten ”Privilegier” skrivet på.

Då kunde ingen ana att det var originalet från 1643 som låg i arkivrummet, redo att rensas ut och slängas. Ingen vet hur det hamnade där, eller hur länge det legat i arkivrummet.

– Det har helt klart blivit någon miss. Så här pass gamla dokument måste bevaras på rätt sätt, säger Eva Glader.

Bra skick

Anders Nordebring på Landsarkivet i Uppsala menar att brevet ändå är i bra skick.

– Brevet har hållt förvånansvärd bra kvalité. Texten är skriven på pergament, vilket gör att det håller sig längre. Just nu är vi bara glada att breven har hittat hem, säger Anders Nordebring.

Mystiskt sammanträffande

När Anders Nordebring tillsammans med Lars Thörnquist och Johan Utter senare tittar på breven stöter de på ett sammanträffande. Breven inlämnades till Askersund kommun på exakt samma datum som det 368 år senare lämnas tillbaka, den 13 juni.

– Det är en häftig slump. Vad är oddsen? säger Lars Thörnquist.

Brevet har ett stort historiskt värde, och Landstinget i Uppsala är glada för att Askersund nu lämnat in det försvunna brevet.

– Det är väldigt roligt att vi kunde komplettera arkivet med en sån viktig handling. Vi är väldigt tacksamma mot Askersunds kommun att de överlämnade det här brevet till oss, säger Anders Nordebring.

Nu kommer Landsarkivet i Uppsala tillverka en särskild låda för den framtida förvaringen. I arkivet där lådan senare ska stå kontrolleras temperatur och luftfuktighet för att breven ska bevaras på bästa sätt.

Granskar brevet. Britt-Inger Rönnqvist och Anders Nordebring läser igenom drottning Kristinas stadsprivilegiebrev till Askersund.

Mer läsning

Annons