Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjärtstartare på Wettervik

Vid ett hjärtstillestånd är minuterna dyrbara, men med en hjärtstartare i närheten kan den drabbade återfå hjärtverksamheten.
Nu finns denna ”hjärtesak” på M/S Wettervik.

Annons
Livräddare ombord. Erik Karlsson, till vänster, lämnar över hjärtstartaren till Marita och Johan Bergsten.

Numera täcks Alsen och norra Vätterns skärgård av en defibrillator, en så kallad hjärtstartare. Makarna Bergsten på Wettervik har införskaffat en sådan som ett naturligt steg i länken av båtens handikappanpassning för funktionsnedsatta. Däribland finns förstås människor som dras med hjärtproblem.

Viss trygghet

– Det kan finnas folk med hjärtfel som inte vågar åka båt för att det är långt till hjälp. Med en hjärtstartare ombord kan de känna en viss trygghhär är ju att kunna rädda liv, säger Johan Bergsten.

Men givetvis öppnas möjligheter till hjälp även för de som inte befinner sig ombord på Wettervik. Exempelvis för människor som rör sig i hamnområdet och drabbas av hjärtstillestånd.

– Dessutom rör vi oss ju i skärgården där det finns många fritidsbåtar. Det här är ett steg i rätt riktning och ett säkerhetstänkande ombord, men också i båtens omgivning, påpekar Johan.

Medmänniskor

– Förhoppningsvis behöver vi aldrig använde den, men vi har den och värnar om våra kunder och medmänniskor, tillägger Marita Bergsten.

Erik Karlsson, tidigare ambulanssjukvårdare i Karlsborg, kunde nyligen lämna över hjärtstartaren till makarna Bergsten.

– Man ska tänka på att det är runt 15 000 människor i landet som får hjärtstopp årligen. Då krävs det att hjärtstartaren kommer fram inom tre minuter, säger Erik som sköter leveranserna av apparaturen.

En snabb genomräkning ger vid handen att det nu finns totalt nio hjärtstartare på passagerarbåtarna i Vättern och Alsens vatten. Chansen att rädda liv har nu även ökat i Askersunds sjöområde.

Mer läsning

Annons