Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Holländare startar nytt i Askersund

Ett bra, centralt läge, och en fin boendeort. Det gjorde att André Hoondert och Jarno van Dompselaar fastnade för Askersund, som etableringsort för Vermeer Viking, företaget som ska sälja, serva och supporta Vermeers produkter i hela Sverige.

Annons
Rejäla doningar. André Hoondert, Jarno van Dompselaar och Martin Söderklint på Vermeer Viking kommer inte att ha särskilt många produkter i lager. Maskinerna är så stora att det är billigare att ta med en potentiell kund ut på en resa för att se maskinen i arbete, än att frakta den till lokalen i Askersund.

Det amerikanska företaget Vermeer har huvudkontor och fabrik i Iowa. Där tillverkar man specialiserade maskiner för bland annat skogs- och trädvård, styrborrar för grävfri anläggning under mark samt kedjegrävare. Återförsäljarna finns över hela världen.

André Hoondert och Jarno van Dompselaar har länge arbetat för Vermeer i hemlandet Holland. När den tidigare återförsäljaren av Vermeers produkter i Sverige ville ändra inriktning, öppnade sig möjligheten för de båda att starta en ny organisation. De letade efter en bra plats att etablera sig på och efter att ha tittat på olika orter runt Vättern fastnade de för Askersund.

– Vi vägde in olika faktorer. Dels ville vi ha ett centralt läge, men det skulle också vara en plats där vi ville bo. Och här fanns sjön, skogen och naturen, bra skolor och hus, så var det ett ganska lätt beslut att välja Askersund, säger André Hoondert.

I somras flyttade de hit med sina respektive familjer, och de håller alla nu på att lära sig svenska. Det har varit lätt att samarbeta både med kommunen, och med andra lokala företag.

Hur är det att flytta till ett helt annat land och starta upp något nytt?

– I 17-18 år har jag rest runt i världen och jobbat med olika projekt och varit borta från familjen i veckorna. Nu gör vi det här tillsammans, hela familjen. Så även om det kan låta konstigt, känner jag mig mer hemma nu när jag kommer hem från jobbet, än vad jag har gjort förut. Hemma är liksom där familjen är, säger André Hoondert.

– Sedan går det ju fort att komma till Holland om man skulle vilja. Det går direktflyg från Linköping till Amsterdam två gånger om dagen, fyller Jarno van Dompselaar i.

Ingen egen tillverkning

De har anställt två personer i Askersund, och dessutom jobbar fruarna i företaget. På några års sikt hoppas Vermeer Viking att växa till 10-12 personer i Askersund. Man kommer inte att ha någon tillverkning här, utan man ska jobba med att sälja produkterna på den svenska marknaden, utbilda och stötta kunderna samt serva maskinerna.

– Vi kommer också att ha seminarier och träningsdagar för kunder, som får komma hit och öva på nya tekniker. Då kommer vi också att ta hit internationella experter, säger André Hoondert.

Vikingar. De flesta som arbetar med Vermeers produkter är starka karlar, som inte är rädda för skit under naglarna. André Hoondert och Jarno van Dompselaar fick associationer till vikingar, och valde därför företagsnamnet Vermeer Viking för den svenska grenen. På bilden även Martin Söderklint, som anställts som produktspecialist.
Bra läge. De allra flesta av Vermeers kunder i Sverige tycker att det är bra att André Hoondert och Jarno van Dompselaar har startat upp en verksamhet mer centralt i landet, eftersom den tidigare återförsäljaren fanns i Skåne. På bilden längst till vänster även Martin Söderklint, som anställts som produktspecialist.
Produktspecialist. Vermeer är ett känt varumärke i Sverige. Hur känt det är hade Martin Söderklint inte förstått förrän han började jobba för företaget.
Satsar. Martin Söderklint, Jarno van Dompselaar och André Hoondert hoppas att man kan anställa ett antal servicemekaniker på Vermeer Viking i Askersund de närmaste åren.
Användbar. Vermeer Viking säljer maskiner både för stora anläggningar och för trädgård. Detta är en stubbrytare, som underlättar när man ska ta bort stubbar.

Mer läsning

Annons