Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kinaparken dokumenterad i bok

För Bastedalens herrgårdsfru tillika Kinaparkens föreståndare Pia Stenströmmer gick en dröm i uppfyllelse i går. Då släpptes boken om hennes ”skötebarn”, ”den harmoniska dalen”, som också är bokens undertitel.

Annons
Boksläpp. En kvartett som alla har del i boken om Kinaparken. Fr vä Markus Naef, Pia Stenströmmer, Allan Larson samt Marianna Agetorp.

Ända sedan Pia Stenströmmer tog över och öppnade Kinaparken i sin regi 1987 har hon närt en dröm om att få ”sin oas” beskriven i text och bild som en bokutgåva.

– Ja, undan för undan har tanken växt sig starkare. Just för att människor ska kunna förstå parken behövs det en bok, säger Pia.

För ett par år sedan kom hon i kontakt med fotografen Allan Larson från Vretstorp. Allan har sedan år 2005 dokumenterat parken under alla årstider och väderförhållandet, och det har blivit runt 20 000 bilder i hans arkiv.

– Jag gjorde det som en fotografisk meditation, och jag trivs så fantastiskt bra i parken, berättar han.

Allan tog nästa steg i boktanken och väckte förslaget till bok hos Balkong Förlag i Stockholm. De tyckte det verkade spännande och gav klartecken. Pia hade genom trädgårdsturism Linné lärt känna poeten och författarinnan Marianna Agetorp. Hon tog sig an en del av skrivandet, poesin, historiken, Pias tid i parken och sina egna upplevelser i Bastedalen.

– Jag har skrivit alla mina texter när jag varit här. Det blir mer äkta att få känna det jag skriver om, påpekar Marianna.

Bokena andra författare är Markus Naef, som har de arkitektoriska och kinesiska kunskaperna.

– Jag tyckte direkt att det här var intressant, och det har varit en spännande resa att forma boken till vad den nu blivit, menar Markus.

– Man måste lämna mycket utrymme till besökarna och läsarna, för att de ska kunna inspireras och skapa egna bilder vid sin abesök i parken, tillägger han.

Men gladast och nöjdast i går var nog ändå Pia Stenströmmer.

– Min dröm har gått i uppfyllelse, sprudlade hon på väg ner i parken med sina gäster.

Mer läsning

Annons