Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knallar runt i Knalla

Några minusgrader, ett tunt lager snö och ryggsäcken packad med kaffe och smörgåsar.
– Det är viktigt att allmänheten förstår hur naturen skulle se ut om vi inte hade några reservat, säger Åsa Wistrand, Hopajola.

Annons
Karin Kristensson ringde vännerna Kerstin och Leif Fredriksson och bad dem följa med på söndagsvandring.

En gång i månaden anordnar Hopajola och länsstyrelsen vandring i ett av länets naturreservat. I går var det Knalla i utkanten av Zinkgruvan som besöktes.

Naturreservatet Knalla ligger längs med Viksjöns västra strand och är ett kuperat och artrikt område. Reservatet är relativt nytt, från 2009, och skogen består av både lövträd, barrträd, död ved och stenblock. Den varierande naturen gör att många olika typer av djur och växter trivs i området.

– En planterad skog är inte så charmig att vistas i, varken för djur eller människor, konstaterar Åsa Wistrand.

Dagens guide är Ann-Marie Pettersson från Aspa. Naturreservatet Knalla är nytt för henne men växter och djur bekanta. Ann-Marie berättar att hon är en naturmänniska och är ute mycket i skogen. Under vandringen pratar hon om de växter och djur som lever i området, visar på kottar och funderar på vilket djur som gjort spår i snön.

En av deltagarna på vandringen är Mårten Eriksson med familj. Han berättar att familjen brukar besöka skogen. Tillsammans med guide blir det både roligare och mer socialt.

– Det är en bra söndagsutflykt.

Makarna Kerstin och Karl Jacobsson tycker att det är kul att uppleva olika naturtyper.

– Det är intressant att vara med på vandring på vintern, annars är det mest sommarvandringar, konstaterar Kerstin.

Även Karin Kristensson och Kerstin och Leif Fredriksson är vana skogsmänniskor. Den här dagen valde de att följa med på vandring i Knalla. Men annars letar de gärna gömda skatter i geocaching.

– Det är ett bra sätt att komma ut i naturen.

De yngsta tyckte inte att terrängen var nog, de passade även på att klättra lite på vandringen.

Mer läsning

Annons