Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kolbullar serverades till lunch

Lång erfarenhet av kolmilor har gett god färdighet i att laga och äta kolbullar i Mariedamm. Många ville smaka när Mariedamms förening serverade kolbullar på sin adventsavslutning i söndags.

Annons
Erfaret gäng. Bo Nordström, Gunnar Fredriksson, Torbjörn Gunnarsson och Bengt Johansson har gräddat många kolbullar i sina dagar. I söndags var det dags igen.

Mariedamm. Kolbullar kräver sin teknik, och resultatet är uppskattat av många.

– De ska tillagas ute, det blir en helt annan sak inomhus, inte alls samma resultat, sa Elisabet Hällzon.

Utanför möteslokalen Servicepunkten hade grillarna tänts, och med speciella pannor tillagades kolbullarna. Det är inte som att steka pannkaka, det kräver en speciell teknik.

– Sidorna på pannan måste luta på rätt sätt, sa Torbjörn Gunnarsson som deltog i gräddningen.

Receptet innehåller både kornmjöl och vetemjöl, vatten och salt. Och så tärnat fläsk i mitten.

– Man lägger fläsket i mitten och sen måste man skaka pannan ordentligt hela tiden, annars kan det fastna, sa Stina Gunnarsson, som gjort smeten. Och man ska inte ha för lite flott.

Resultatet är en mättande rätt som liknar en fläskpannkaka, men har en annan smak.

Uppslutningen var god, ett 15-tal bybor kom till Servicepunkten för att äta kolbulle till lunch denna söndag tredje advent.

Det stora samtalsämnet för veckan har varit Trafikverkets informationsmöte i Servicepunkten i torsdags. Där presenterades planerna på dragningen av det nya dubbelspåret som ska passera Mariedamm.

– Det var ett positivt möte, tyckte Larsåke Ulfgren som deltog. Många ville lyssna och de flesta är positivt inställda till spåret.

Redan nu har förändringarna börjat märkas, i form av att en massa skog redan avverkats.

– Vi är också nöjda med att Rrafikverket informerar i ett så tidigt skede. Enligt planerna ska spåren inte börja byggas förrän 2019, sa Larsåke Ulfgren.

Servicepunkten i Mariedamm är öppen mellan klockan 10 och 13, måndag till torsdag. Vissa söndagar serveras lunch, och söndagens lunch var den sista innan juluppehållet.

Kolbullelunch. Stina Gunnarsson blandade smeten och Bo Björnberg och Britt-Marie Landgren högg in på kolbullarna.
Kolbulle på trätallrik. Det serverades av Lars Åke Ulfgren när Servicepunkten i Mariedamm hade sin adventsavslutning på söndagen.

Mer läsning

Annons