Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Lämpligt område för vindkraft”

Området är bra för vindkraftverk eftersom det är förhållandevis få som påverkas av etableringen. Det har också pekats ut som lämpligt av Askersunds kommun, menar Henric Karlsson på Eolus Vind AB.

Annons

Eolus Vind vill bygga åtta vindkraftverk, på höjderna mellan Laxsjöarna/Östersjön och Askersund. Tornhöjden blir maximalt 108 meter. Man har medvetet valt att inte ha verken högre än 150 meter, eftersom man då kan ha en medelintensiv röd belysning i stället för ett starkt vitt sken. Då kommer det att störa mindre, förklarar Henric Karlsson på Eolus Vinds Motalakontor som ansvarar för etableringen.

Platsen är bra för att bygga vindkraftverk på eftersom den ligger högt och det finns inga bostäder på nära håll som kommer att störas av höga ljudnivåer eller skuggor.

– Kommunen själv har pekat ut det här som en lämplig plats för vindkraft och det går att få till en elanslutning till en försvarbar kostnad, säger Henric Karlsson.

Han har stor förståelse för att paret Carlson anser att verken påverkar deras utsikt. Men han tycker inte att det ska hindra utbyggnaden av ny vindkraft.

– När man äger en fastighet så innebär det inte att man har monopol på att bestämma hur landskapsbilden ska se ut. Man får acceptera att saker kan hända och det kan ändra på sig. Markägarna runt omkring måste ju också ha rätt att utnyttja sin mark som de vill.

Eolus Vind arbetar så att man säljer andelar i vindkraftverket, och på så sätt kan man som delägare få aktieutdelning.

– Det är stor efterfrågan på att köpa in sig, och de som är närboende får förköpsrätt. Så många gånger är det så att de som varit tveksamma mot vindkraftverken blir positiva när de får möjlighet att tjäna pengar på dem, säger Henric Karlsson.

Eolus Vind AB har nu ansökt om tillstånd hos länsstyrelsen för att få bygga. Fram till den 11 november har allmänheten rätt att komma in med synpunkter, som kan påverka beslutet. Alla handlingar i ärendet finns att läsa på Rådhuset i Askersund.

Mer läsning

Annons