Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsstyrelsen stoppar bygglov

Striden om vindkraftsparken i Olshammar fortsätter. Nu har länsstyrelsen i Örebro län beslutat att bifalla Försvarsmaktens överklagan och upphäva kommunens bygglov.

Annons

Energibolaget Eon har fått bygglov av Askersunds kommun att bygga vindkraftverk i Olshammar. Vindkraftverken planeras att bli drygt 120 meter höga och är tänkta att ligga nära pappersbruket i Olshammar.

En idé som inte gillas av Försvarsmakten, som menar att vindkraftverken skulle störa deras flyg- och fallskärmsövningar vid flygfältet i Karlsborg som ligger fyra mil från Olshammar. Därför lämnade de in en överklagan på kommunens bygglov, som länsstyrelsen i Örebro län nu har bestämt sig för att godkänna.

I beslutet anser länsstyrelsen att de saknar anledning att ifrågasätta Försvarsmaktens ställningstagande, och att det starka totalförsvarintresse som finns i området utgör ett hinder för bygglov.

Kommunen överklagar

Hos kommunen är man starkt kritiska till beslutet, och en överklagan kommer att lämnas in till förvaltningsrätten i Karlstad,

– Vi kommer att fortsätta att strida för vindkraft i Olshammar. Vi ser det som oerhört viktigt att ha miljövänlig drift i kommunen, säger Siv Ahlstrand, vice ordförande i kommunstyrelsen.

Anders Svensson

019-15 50 64

[email protected]

Mer läsning

Annons