Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lantmäteriet säger nej till j

Sedan barnsben har de sju byborna bott i Kjettstaka. Trodde de. Nu visar det sig att byn har hetat Kettstaka sedan 1920, något de boende vill ändra på men inte får.

Annons

Kettstaka ligger i Hammars socken nära kommungränsen. Med hänvisning till att den lilla byns vägskyltar alla stavar med Kj- och att samtliga bybor är överens om att de bor i Kjettstaka skickades en skrivelse med begäran om namnbyte till Lantmäteriet. Nu har svaret kommit och där säger man nej till en ändring.

Lantmäteriet skickade frågan vidare till Riksantikvarieämbetet och Språk- och folkminnesinstitutet som båda menar att formen Kettstaka följer vedertagna regler för svenska språkets stavning. Tje-ljud med stavningen Kj- används i modern svenska endast i ortsnamn med personnamnet Kjell i någon form, menar Lantmäteriet. Att ändra Kettstakas stavning skulle därför vara en tillbakagång till ett språkbruk som inte använts på minst ett sekel.

Kettstaka borde enligt Riksantikvarieämbetet härstamma från det fornsvenska ordet för kedja (kaedhia) och stake/stång (staki) och har under årens lopp bland annat stavats Kidiestakan, Kiesstacka och Kertstacka. Men nu är det alltså fastslaget att det korrekta är Stora Kettstaka och Lilla Kettstaka. Utan j.

Mer läsning

Annons