Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lasse och Gunilla gillar friheten på sjön

I en ny serie i NA får ni läsare möta båtfolk runt om i Sydnärkes sjöar och vattendrag. Först ut är makarna Lasse och Gunilla Fallén från Kumla, som har sin båt Flipper 700 i hamnen i Olshammar.

Annons
båtfolk. Lasse och Gunilla Fallén gillar båtlivet på Vättern. Med sin nya båt hoppas de kunna ta sig på längre turer, exempelvis till Vänern.Foto: Lars-Ivar Jansson

Det är sommarens första riktigt varma dag och Lasse och Gunilla Fallén bara väntar på att få kasta loss och styra sin båt söderut mot Karlsborg.

– Vi brukar mest åka ut till skärgården eller ner mot Röknaöarna. Men nu när vi har skaffat en lite större båt är tanken att vi ska kunna ta oss lite längre, säger Lasse Fallén.

– Vi var en bit in i Göta kanal med vår gamla båt, men inte så långt. Med den här vill vi ta oss längre, till Vänern och kanske ända bort till Dalslands kanal, säger Gunilla Fallén.

Båten i fråga är en Flipper 700 från 1988, en finsktillverkad båt som är populär även i Sverige.

– I Stockholms skärgård ser man massor av båtar av den här typen. Av just den här modellen tillverkades 946 numrerade exemplar och vi har nummer 933, en av de sista säger Lasse.

– De här båtarna är väldigt välplanerade, de har lyckats få in mycket på liten yta. Fem personer kan övernatta på båten och det kan behövas när barn och barnbarn ska följa med, säger Gunilla.

Familjen Fallén har alltid uppskattat friluftsliv, men länge var det camping som gällde.

– Våra äldre barn var inte så förtjusta i tanken på båt, så det dröjde till de var stora innan vi slog till. Och vi ångrar oss definitivt inte. Den utsikt man har varje gång man vaknar på båten är fantastisk, säger Lasse.

Sedan flera år tillbaka har paret Fallén båtplats vid Aspa båtklubb i Olshammar.

– Det är perfekt här, man är ute på Vättern på bara några minuter. Vi hade båten i Askersund tidigare, men det var inte vår grej, då tog det för lång tid att ta sig ner till skärgården, säger Gunilla.

Och att de valde just Vättern var ganska självklart.

– Fast inte helt givet, vi funderade lite på Vänern också i början, där finns det ju flera skärgårdar. Men Vättern är fantastisk, när man kommer till Rökna ser man 8–9 meter neråt. Vattnet är magiskt, säger Lasse.

De brukar lägga i båten i mitten av juni och så fort det är väder far de ut.

– Vi har ett litet torp inte så långt härifrån, i närheten av Fagertärn där vi kan ligga och lurpassa på vädret, säger Gunilla.

Den där första riktigt varma sommardagen sätter alltså Lasse och Gunilla kurs mot Karlsborg, där det är allsång vid kanalen på fredagskvällarna. Enda passagerare i övrigt är spanieln Flora och båten stävar i väg söderut. Och med sin Flipper har Lasse och Gunilla hittat den perfekta båten.

– Större än så här vill vi inte ha, det ska fortfarande vara campingliv. Med en större båt blir det för bekvämt, säger Gunilla.

säkerhet. Alla ombord ska ha flytväst, även spanieln Flora.
visdomsord. Den här plaketten sitter under båtens kontrollpanel.
På väg. Lasse förbereder sig för att kasta loss.

Mer läsning

Annons