Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lions planerar sin första Askersundsmarknad

Lions har god kännedom om askersundarna, köpmännen och stadsbilden. Tre viktiga aspekter som ligger till grund när de nu tar över ansvaret som marknadsarrangörer.

Annons
Folkfest. Lions ska sparka fart på marknaderna i Askersund, i hopp att på nytt fylla marknadsgatorna med besökare. ARKIVBILD: OVE DANIELSSON

Att en lokal förening får huvudansvaret för planeringen och genomförandet av den nu stundande vårmarknaden ses som positivt från flera håll. Både bland knallar och besökare.

Har sökt flera gånger

– Vi har vid flera tillfällen ansökt om att få ta över marknaden. Lions driver många marknader på olika håll i länet, förklarar Arne Hallberg, marknadsgeneral för Lions, och som även sedan tidigare har erfarenhet som marknadsansvarig, då för kommunens räkning.

Att marknaden dessutom infaller onsdagen den 25 april, lönedag för många, är förstås en bonus. Lions ambition och målsättning är att under tid förändra marknaden, men allt går inte att genomföra på en gång. Därför kommer vårmarknaden i mångt och mycket att vara sig lik, men man arbetar med att få en större bredd och anpassa utbudet.

– Vi har tankar på hur marknaderna i framtiden skulle kunna att se ut. Exempelvis skulle höstmarknaden kunna gå under temat skördemarknad, säger Arne.

Lions vill bland annat jobba för att skapa större utrymme för lokala hantverkare och odlare.

– Därför är det bra om vi får kontakt med lokala producenter inför kommande marknader.

Knallar står i kö

Till årets vårmarknad har man sålt in cirka en kilometer marknadsbord, och ändå står runt 30 knallar i kö för att komma in.

– Då har vi inte räknat de 20 bord vi upplåter till skolor och föreningar, förklarar Arne.

Dessutom har man lagt fokus på att få med alla köpmän runt torget och angränsande gator i upplägget.

– Det är en satsning, att de ska medverka och känna sig som en del i marknaden.

Under marknadsdagen har Lions i gång en rad av marknadsvärdar som ska se till att allt fungerar på bästa sätt. Det kommer också att finnas ett marknadskontor i ett rum på restaurangen En trappa upp.

– Det nya med att Lions tar över är också att det som omsätts på marknaden kommer askersundarna till del i form av hjälpverksamhet. 40 procent av våra årliga intäkter tillfaller lokala förmånstagare, framhåller Arne Hallberg.

Beslutet om övertagandet av marknaden kom sent, så placeringsmässigt kommer marknaden den här gången att likna tidigare marknader.

Mer läsning

Annons