Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maj och Birgitta bjuder på ren husmanskonst

Husmanskost faller PRO:arna väl in i smaken. Nyligen smörjde ett 30-tal medlemmar magarna med kåldolmar och kålpudding under en samling i deras lokal.

Annons
Maj Larsson lyfter ut plåten med de härliga kåldolmarna på. Birgitta Pettersson (närmast kameran) står beredd med kokta morötter.

Det började för något år sedan med att man ordnade en pizzakväll. Då kom Maj Larsson på att föreningen skulle utöka festandet med, mat a la husmanskost. Det föll i god jord och nu bjuds det festmåltider under gemytliga former sex gånger om året.

– Vi har haft rotmos, ungstekt sill och raggmunk med fläsk. Men den här gången blir det bland annat kåldolmar, berättar Maj som tillsammans med Birgitta Pettersson är de ansvariga kokerskorna.

Viss hjälp

Men Maj avslöjar att man också tar lite hjälp av gubbarna:

– Min Sune har skalat potatisen, säger hon.

– Och min Per-Arne har dukat borden tillsammans med Rakel Ring, påpekar Birgitta.

Visserligen var det damerna som började med matfestandet, men herrarna ville inte vara sämre så de bjuder varje år på stor påskbuffé.

– Nåde oss fruntimmer om vi visar oss i köket då, säger Maj.

Nyligen stod festborden dukade igen, och kåldoften fyllde både kök och matrum. Där i ugnen stod en plåt med 58 kåldolmar, en långpanna med kålpudding och på spisen småputtrade fem liter gräddsås och i en gryta kokade tio kilo potatis.

Välförtjänt beröm

Givetvis fanns där också saltgurka och nykokad skörd från höstens lingonplockning. Pensionärerna i Hammar är så att säga inte små i maten precis. Och det fanns förstås ingen anledning att pruta på matintaget en sån festdag. Alla berömde de båda kokerskorna, även om potatisskalar-Sune fick en liten släng av sleven, men med humor av hustrun Maj:

– Sune, du har skalat sönder potatisen, det är bara mos i grytan.

Klaga på såna bagateller, det var ju i alla fall lättuggat.

Buffén har öppnat och gästerna fyller sina tallrikar med den välsmakande anrättningen.
Sune skalade nog inte sönder potatisarna? Det ser mer ut som att de kokat lite för länge.
Annons