Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Måndagsträffarna en ljuspunkt

Varje måndag träffas de boende på Torsten Karlssons väg i Askersund för att fika, prata och lyssna på inbjudna gäster. Det har blivit en viktig stund i veckan för många i området.

Annons
Trevligt tillsammans. Dagny Damberg, Risto Perttilä och Stina Wallin höjer ljudnivån i den lilla kvarterslokalen när de träffas. bild: Jessica Henulin

Det var några medlemmar i Hyresgästföreningen i Askersund som startade träffarna under våren. Bo Fingal är en av dem.

– Vi vill få ut alla som sitter hemma ensamma, det finns många äldre i området. Målet är att folk ska börja prata med varandra och inte bara säga hej. Kanske kan de börja umgås även kvällstid. Det ger en hel del för folk som sitter själva hela veckan, säger han.

Den här eftermiddagen är Daniel Nykvist från Swedbank i kvarterslokalen för att berätta om de nya rutinerna för kontanthantering. Han får många frågor om både det lokala och världsekonomin. Då och då bjuder Hyresgästföreningen in olika intressanta personer som informerar och föreläser.

Dagny Damberg brukar gå på träffarna och har på grund av det fått bättre kontakt med sina grannar.

– Vi har varit på utflykter, vi spelar bingo och har det trevligt i största allmänhet. En del av oss kände varandra sedan tidigare, men under tiden har vi lärt känna varandra bättre. Det är avkoppling på måndagarna när vi träffas, säger hon.

Birgitta Sigvardsson håller med.

– Den sociala gemenskapen är det viktigaste, jag och Dagny har mycket kontakt nu. En kvinna som precis flyttat in här sade till mig att det var kul att känna sig så välkommen direkt.

Bo Fingal tycker att fler skulle ta initiativ till att lära känna dem som bor nära.

– Askersund är stort och här finns många hyresgäster. Kanske kan vi inspirera dem, säger han.

Framöver planerar man en matlagningskurs för männen i området, som behöver förbättra sina kökskunskaper.

– Jag tror att det finns ett behov. Det finns många som inte klarar av att laga mat på egen hand och därför köper mycket färdigmat i stället, säger Bo.

Ett luciafirande och fler träffar ska de aktiva grannarna också hinna med fram till jul.

Viktig gemenskap. Birgitta Sigvardsson och Anne Bodil Klokset talas vid över en kopp kaffe. Birgitta var med och startade upp Hyresgästföreningens lokalavdelning på Torsten Karlssons väg. Foto: Jessica Henulin
Engagerad. Bo Fingal tyckte att det behövdes en mötesplats för de 80 hushållen i området. Här bor både barnfamiljer och unga par, men också många äldre. Foto: Jessica Henulin

Mer läsning

Annons