Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnet av tragisk gruvolycka hedrades

Tolv personer miste livet i en av landets värsta gruvolyckor, som skedde den 13 april 1768 i Västerbygruvan. I onsdags invigdes en minnestavla vid platsen, som hedrar deras minne.

Annons
Högtidlig minnesstund. Jan Ekblom, Per Eriksson, Sven-Erik Linderoth och Torsten Nilshamre deltog vid avtäckningen av minnestavlan över den tragiska gruvolyckan i Västerbygruvan 1768.

Västerbygruvan ligger mellan Åmmeberg och Zinkgruvan i urskog. Sedan i höstas har skogen röjts, stängsel satts upp och platsen åskådliggjorts med informationsskyltar. Det har skett i samarbete med Västerås stift, Sveaskog, Askersunds kommun, Skogsstyrelsen och länsstyrelsen.

– Jag har forskat om gruvans historia i fem år, säger Torsten Nilshamre, som är initiativtagare till projektet.

Vid en ramp kan man titta ner i den rasade gruvan. De släta väggarna vittnar om den gamla sortens gruvbrytning, med tillmakning. Det finns bevis för gruvdrift sedan medeltiden.

Kraftigt ras

1768 skedde ett kraftigt ras i gruvan. Komministern Jöns Haggren, som bodde i närheten, gjorde anteckningar om händelsen i Hammars kyrkböcker.

Dessutom skrev hans son Olof Haggren ner berättelsen. Komministern själv hörde ”ett förskräckligt buller”, varpå han skyndade till platsen.

– Det beskrivs att han omedelbart kunde ta hand om två döda och två skadade på platsen, berättar Torsten Nilshamre.

Ytterligare tio personer satt fastklämda i gruvan och kunde inte räddas.

På plats vid Västerbygruvan på onsdagsförmiddagen fanns Per Eriksson, kommunalråd i Askersunds kommun.

– När det gått så lång tid väcker en sådan här händelse mer historiskt intresse än sorg, men jag måste säga att jag ändå blir tagen av att stå här, sa Per Eriksson och berömde samtidigt Torsten Nilshamre för det stora arbete han lagt ner på forskningen, och vikten av att åskådliggöra den lokala historien.

Svårfunna fakta

Det har inte varit lätt att hitta fakta om de omkomna.

– På den tiden tycks man inte ha velat uppge namn på omkomna på samma sätt som man gör nu för tiden, sa Sven Erik Linderoth, kyrkoherde i Hammars församling.

Torsten Nilshamre har ändå hittat namnen på nästan alla tolv. De är nu tryckta på en skylt, tillsammans med historien, vid Västerbygruvan. Intill sitter också en kopia av en karta över gruvan, från 1767. Efter raset stängdes gruvan i några år, varpå den öppnades igen på 1780-talet. 1793 begravdes kvarlevorna av de omkomna på Hammars kyrkogård. 1855 stängdes gruvan för gott.

Den 1 maj 1768, som var en söndag, hölls en mycket välbesökt begravningsgudstjänst i Västerbygruvan av komminister Jöns Haggren. Även i år är 1 maj en söndag, och då kommer kyrkoherde Sven Erik Linderoth under eftermiddagen att hålla i en andakt på samma plats, för att hedra minnet av gruvraset.

Mer läsning

Annons