Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mitt i Moskvas rökfyllda hetta

Trots tillfälligt klarare luft fortsätter de ryska bränderna att skapa problem i Moskva. Alexander Litzell från Hammar har svårt att vara i sin egen lägenhet och har fått skicka hem familjen till Sverige.

Annons
Alexander Litzell har bott i Ryssland sedan 2001. Han arbetar som kökschef på två hotell i Moskva.- Om jag hade ett val så skulle jag också åka hem, men jag kan inte ta semester förrän i slutet av augusti.

Alexander har bott i Ryssland sedan 2001. Han arbetar som kökschef på två hotell i Moskva, och bor tillsammans med sin fru och två månader gamla dotter i en lägenhet. Med mellan 42 och 45 grader i lägenheten har de tidvis fått bo på hotellet där Alexander jobbar för att kunna få svalka.

– Jag är inte så orolig för min egen del. Hade röken legat kvar i flera veckor hade man börjat fundera. Som mest har den nu legat i tre-fyra dagar, berättar Alexander i telefon till NA.

Situationen är värre för barn och gamla, och de varningar som gått ut i landet berör främst dem. Därför har Alexanders fru och två månader gamla dotter åkte hem till Sverige. Förra helgen var det som värst, och då gällde varningarna alla. Det gick inte att se mer än hundra meter.

– Om jag hade ett val skulle jag också åka hem, men jag kan inte ta semester förrän i slutet av augusti.

Hotellen har börjat märka av avbokningar från framför allt europeiska turister, och även ryssarna själva lämnar staden. Augusti är den stora semestermånaden men fler än vanligt väljer att resa iväg.

Mycket mindre trafik– Det märks att folk är borta, det är mycket mindre trafik. I fredags när det var som värst stod köerna ut ur staden helt still. Vi hörde här att det var 30 000 fler än motsvarande dag förra året som flög ut ur staden.

Alexander berättar om att folk mår dåligt, men det tror han till störst del beror på värmen. En del har klagat på att de har ont i lungorna, själv har han bara känt av huvudvärk.

Bara halva sanningen– Problemet är att man bara får halva sanningen i Ryssland. Vi kan inte lita på vad myndigheterna uppger, till exempel antalet dödsfall. Rykten säger att sjukvården fått tillsägelse att sätta andra diagnoser än att det är vädret som orsakar sjukdomarna, men man vet inte vad som är sant.

Flyr till shoppingcentra– Många har inte luftkonditionering, och när man måste hålla fönstren stängda blir det fruktansvärt. Det är fler än vanligt på bio och i shoppingcenter för att kunna få lite svalka.

Oron för stigande matpriser är också hög. Ännu har de inte sett någon effekt, men det väntas ske om några veckor. Regeringen försöker förebygga det, men det är svårt att se vad konsekvenserna blir.

Slutade släcka– Putin har också gått ut och lovat pengar till de som förlorat sina hem. Men då slutade folk med släckningsarbetet för att de hellre ville ha pengarna, eftersom husen speciellt på landsbygden är dåliga.

Just i dag är situationen bättre, luften är klar och Moskvaborna har fått en välbehövlig paus. Men enligt väderleksrapporter ska vindarna vända till kvällen igen och staden ska återigen fyllas av rök till helgen. Alexander har en reservplan och ska sova hos en vän om situationen blir för allvarlig igen.

Tvivlar– Myndigheterna säger att de släckt ungefär hälften av bränderna, och att resten ska vara under kontroll innan helgen. Men det har jag svårt att tro, säger Alexander.

Mer läsning

Annons