Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naturen lockar turister

Turistbyrån i Askersund går mot en ny rekordsäsong. Förra året besöktes turistbyrån av över 50 000 personer. Ett rekord som kan slås i år.

Annons
Positiva toner. Det har varit bra drag på turistsommaren 2011 i Askersund, konstaterar Malin Wistrand, turiststrateg i Askersund.

Hittills i år har redan drygt 36 000 personer besökt turistbyrån i Askersund. Det som mest efterfrågas är olika former av naturupplevelser.

– Man vill ut och fiska eller ta en båttur på Vättern, säger Malin Wistrand, turiststrateg i kommunen.

Sjön stor potential

Hon anser att behovet av fiskeguider och båtturer är större än vad som just nu erbjuds.

– Så vi ser en stor potential där, tipsar hon.

Innan turistsäsongen drog i gång åkte Malin och kollegorna runt i fem dagar och uppdaterade sig själva om vad som finns i kommunen.

– Och det finns ett enormt utbud här när det gäller turismen, menar strategen.

Det finns shopping, gårdsbutiker, hantverk, naturreservat, gruvor, Vättern, fiskesjöar med mera, summerar hon.

Föryngring

Malin och hennes kollegor på turistbyrån har märkt en föryngring bland dem som kommer dit. Fler i åldrarna 20 till 35 år kommer in på turistbyrån vid torget jämfört med tidigare år. Turisterna kommer från Sverige, men även från länder som Tyskland och Holland, berättar Malin.

– Det vi noterat är att vi fått färre förfrågningar om boende. Många av våra gäster har redan bokat boende när de kommer hit. Annars så bor de i husbil, husvagn eller campar, konstaterar Malin.

Under hösten inleds arbetet med att uppdatera kommunens hemsida. Planer finns på att skapa möjlighet för ett bokningssystem för boende, evenemang, resor. Allt ska kunna göras på hemsidan med så få ”klick” som möjligt, anser Malin.

Mer läsning

Annons