Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu stiger vattnet i Åmmelången

Nu har gruvbolaget Zinkgruvan Mining påbörjat arbetet med att pumpa vatten från Vättern till Åmmelången. Det görs för att höja vattennivån i den lilla sjön vid Åmmeberg.

Annons
Rörlösning. För att höja vattennivån i Åmmelången ska vatten pumpas genom rör från Vättern.

Med hjälp av rör och en pump kommer 35 000 kubikmeter vatten per dygn att fylla på Åmmelången. En sjö som i dag har ett mycket lågt vattenstånd jämfört med normalt. Tillskottet med vattnet från Vättern innebär att Åmmelångens yta kommer att höjas med ungefär en centimeter per dygn under hösten.

Sedan i fredags har dock vattennivån i Åmmelången höjts med hela 16 centimeter, enligt Fredrik Lundström på Zinkgruvan Mining.

– Så det går över förväntan, säger han om vattenpumpningen.

Fick hjälp av regnet

Visserligen fick bolaget hjälp av stora regnmängder under fredagen och helgen. Men regnet bidrog ”bara” med en höjning på cirka tre centimeter, enligt Fredrik Lundström.

Pumpandet av vatten från Vättern kommer att pågå som längst fram till slutet av oktober, enligt den ansökan gruvföretaget skickat in till länsstyrelsen i Örebro. Då har de pumpat upp 2,5 miljoner kubikmeter vatten till en kostnad för bolaget på mellan 50 och100 000 kronor, enligt Fredrik Lundström.

Enligt några av de boende vid sjön är nu vattennivån i Åmmelången mer än en meter under den normala.

Bävrarna har flyttat

Torsten Eng är en av dem som bor där.

– Låt oss milt säga att vi upplevt en annorlunda sommar med obrukbara bryggor och båtplatser. Fisket har kraftigt påverkats och vassruggarna och näckrosstånden står på torra land. Bäverhyddorna runt sjön är helt torrlagda och bävrarna verkar ha flyttat från sjön, menar Torsten Eng.

– Nuvarande situation, främst med tanke på djurlivet i och runt sjön, är att klassa som en miljöskandal. Krafttag behövs nu, innan sjön är helt förstörd, skriver Torsten vidare i ett brev till NA.

Han vill nu att berörda myndigheter utreder varför det har blivit så här.

Mer läsning

Annons