Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya lamporna rena mörkret i Olshammar

Kommunen borde ge oss pannlampor, så att vi ser något när vi går ut på kvällen! Olshammarsborna är missnöjda med den nya energisnåla gatubelysningen.

Annons
Famlar i mörkret. De nya gatuarmaturerna lyser skarpare, vilket kan upplevas som att det är mörkare mellan stolparna. För mörkt, tycker Olshammarsborna. BILD: JESSICA HENULIN

Kommunens tekniska förvaltning håller på att byta ut alla kvicksilverlampor i belysningsstolparna runt om i kommunen. Totalt rör det sig om 2000 armaturer. Kvicksilverlampor på 125 watt byts ut mot keramiska metallhallogenlampor på 35 watt.

Ekonomiskt bidrag till detta får man från Naturvårdsverket, eftersom det är en insats för miljön.

För några veckor sedan var turen kommen till Olshammar. Men där är invånarna inte nöjda med den nya belysningen.

– De gamla lamporna spred ljuset mer, nu lyser det bara rakt ner. Det är helt mörkt mellan stolparna, säger Jan-Olov Karlsson.

Inte landsbygdsanpassade

Han och andra undrar hur kommunen har tänkt när de satt upp sådana lampor, som inte verkar anpassade efter livet på landsbygden, där stolparna står glesare.

– Vi vill ha kommunala pannlampor, så att vi kan gå ut på kvällen. Vi ska inte behöva bli instängda som andra fångar bara för att vi bor i Olshammar, säger Inger Karlsson.

Lyser koncentrerat

Marcus Wikström, gatuingenjör på kommunen och ansvarig för projektet, förklarar att det kan upplevas som att det är mörkare mellan stolparna eftersom de nya lamporna lyser mer koncentrerat.

– De äldre armaturerna hade ett ljus som spred sig mer runt omkring, upp i skyn och ut åt sidorna. Den här ljusbilden är mer riktad på vägen.

Men ska det vara helt mörkt mellan stolparna?

– Det kan bli en sådan upplevelse eftersom det är ett skarpare ljus vid stolpen, kontrasten blir större. Det är fortfarande ljust mellan stolparna, men inte lika skarpt ljus, säger Marcus Wikström.

På andra håll i kommunen där belysningen bytts ut har han fått positiva reaktioner. Hittills har 1 350 av 2 000 armaturer bytts ut. När hela projektet är klart beräknar kommunen spara 750 000 kWh/år.

Mer läsning

Annons