Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyckelfri hemtjänst införs

Ökad säkerhet, mer miljövänligt och personal snabbt på plats. Det är några av fördelarna när kommunen övergår till nyckelfri hemtjänst.
– Responsen har varit väldigt positiv, säger Maria Pettersson, enhetschef för hemtjänsten.

Annons

Efter Laxå kommer nu Askersund att bli nästa kommun i länet med att erbjuda sina 350 brukare en nyckelfri hemtjänst. 60 mobiltelefoner har köpts in, och med den kommer personalen att kunna låsa upp dörrarna utan vanliga nycklar.

Systemet bygger på att personalen loggar in på mobilen med en personlig kod. Vid besök letar man sedan upp den äldres namn i mobilen. Via telefonens bluetooth – en teknik för trådlös sammankoppling mellan olika elektroniska enheter – skickas därefter en signal till låsvredet som drivs av batteri och sitter på dörrens insida.

– Tidigare har personalen fått hantera många nycklar vilket har upplevts som stressande. Nu behövs inte det, och systemet gör dessutom att personalen kan åka direkt till den äldre vid ett larm i stället för att först åka och hämta nycklar, säger Maria Pettersson, enhetschef för hemtjänsten i Askersund.

Det innebär även en minskning av bilkörandet, runt 15 procent mindre, vilket i en normal kommun innebär en besparing på minst 10 000 liter bränsle.

– Att det främjar miljön är en viktig aspekt. Sedan blir personalen mer effektiv samt att de kan umgås mer med brukarna och ge dem snabbare service. Det är ett system som är tryggare för alla inblandade, säger Siv Ahlstrand, ordförande i socialnämnden.

Dessutom registreras varje besök som personalen gör.

– Anhöriga kan ibland påstå att vi inte har varit på besök. Nu kan vi se exakt vem som varit där och hur länge, säger Maria Pettersson.

Totalt räknar kommunen med en årlig driftkostnad på 105 000 kronor och förra veckan installerades låskontrollen hos brukarna som har fått lämna sitt samtycke.

Mer läsning

Annons