Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker i skolbänken

Större valfrihet för föräldrar med barn i skola och förskola. Det verkar råda total enighet från höger till vänster om detta hos Askersunds skolpolitiker.

Annons
Vill låta skolorna styra själva. Staffan Korsgren (FP), Calill Ohlson (M) och Caroline Dieker (M) var överens om att skolorna bör ha större självständighet gentemot politikerna i barn- och utbildningsnämnden. BILD: JESSICA UHLIN

Med tanke på hur många familjer som har barn i förskola eller skola, och hur upprörda känslorna brukar vara när politikerna fattar omvälvande beslut som rör dessa verksamheter, så var uppslutningen av publiken ganska dålig när Lärarförbundet arrangerade en debatt med lokala partier om skolfrågor.

Inga rop på friskolor

Politiker från vänster till höger satt dock fint bänkade, med egenskrivna namnskyltar, som sig bör i skolan. Per Hellström, ordförande för Lärarförbundet i Kumla och ledamot i förbundsstyrelsen, ledde diskussionen, och försökte utkristallisera vad som skiljer partierna åt.

Friskolor var det ingen som ropade på, Askersund verkar vara för litet för det. Men på den borgerliga kanten ville man ge större ansvar till rektorerna att styra sin skola.

– Vi vill ge rektor större ansvar för sin egen budget, allt behöver inte gå via förvaltningen utan de kan till exempel göra upphandlingar själva, sa Calill Ohlson (M).

– Det finns ett visst regelverk kring upphandlingar, och frågan är om rektorerna verkligen ska pyssla med sådana saker, eller om de ska ha mer tid att vara pedagogiska ledare, kontrade Per Eriksson (S).

Läs mer i lördagens Nerikes Allehanda.

Mer läsning

Annons