Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så firades det nya året in runt om i Sydnärke

Nyåret firades förstås både stort och smått runt om i Sydnärkekommunerna. Många festsugna passade på att skåla in det nya året gemensamt.

Annons
Ljus. Lennart Eriksson i Rotary förbereder för kvällens nyårsfirande i Askersunds hamn. Foto: Veronica Svensson

Sydnärke. I Kumla sjöpark var det full aktivitet redan på eftermiddagen. 500 marschaller ställdes ut för en stämningsfull inramning runt sjön.

– Nu hoppas vi bara på att det inte blåser för mycket så att vi verkligen kan tända dem, sa Hans Eriksson på parkavdelningen på eftermiddagen, medan han och Tomas och Hillevi Borg jobbade för fullt.

Det fortsatte blåsa under kvällen, så flera av marschallerna fick tändas om.

– Ja, det var lite slitigt, men det blev stämningsfullt, berättar Tomas Borg, kulturarbetare på kommunen på nyårsdagen.

Arrangörerna var nöjda med firandet, särskilt eftersom det var första gången det flyttat från torget till Sjöparken.

– Det var lite nervöst, men folk verkar ha hittat ner till sjön. Som vanligt var det lite mindre folk när vi startade vid klockan 23.15, men vid kvart i tolv var det en strid ström som vällde in, säger Tomas Borg.

– Och ingen ramlade i sjön! säger Tomas lättat.

Totalt 1000 personer uppskattar man det till. Nu ska firandet utvärderas, innan beslut kan tas om det blir samma plats nästa år.

I Askersund var det också marschalltändning under eftermiddagen, då Rotary förberedde sitt nyårsarrangemang.

– Det handlar om mellan 1000 och 1200 totalt, säger Tomas Molin från Rotary.

Både privatpersoner och företag har fått köpa marschaller. Som vanligt har det varit populärt, och man har samlat in över 25 000 kronor som skänks till Rotarys läkarbank. På kvällen uppskattar arrangörerna att det var runt 1000 personer som anlänt från både centralorten och från småorterna där man ordnat med bussar för dit- och hemresa.

Hamnscenen blev dock inte som man tänkt, men det löstes snabbt genom att öppna en balkong i Hamnmagasinet. Danny Stafström och Åsa Karlsson, med musikaliskt understöd från Janne Runbäck, underhöll innan det blev nyårsdikt och fyrverkeri.

I Laxå firades det i Ramundeboda kyrka. Till kyrkan kom runt 50 personer för nyårsbön, och ungefär lika många väntade utanför för det fortsatta nyårsfirandet.

– Det var en väldigt härlig stämning i kyrkan. Vi är jättenöjda med hela arrangemanget, säger Pero Brandt, kyrkovaktmästare.

Det var också han som skötte klockringningen, som ringde ut det gamla och in det nya året. Fyrverkerier och fika värmde upp nattens besökare.

– Det kanske var något mindre folk än andra år, men det känns ändå som folk börjar hitta tillbaka till kyrkan, säger Pero.

Fler läsarbilder hittar du på na.se/nasydnarke

Musik. Johanna Hasselgren med band uppträder i Kumla sjöpark. Foto: Privat/Tomas Borg
Maffigt. Fyrverkerier över Landskyrkan i Askersund. Foto: Privat/Johan Strandberg
Gunnar Misgeld och Elain Olsson  uppträder i Kumla. Foto: Privat/Tomas Borg

Mer läsning

Annons