Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Scouternas skyddshelgon firades i vårsolen

En kväll med lekar, kompisar, musik och till och med ett premiärdopp. I Askersund firades scouternas skyddshelgon Sankt George gemensamt av fyra kårer.

Annons
Lägerbål. I onsdags träffades fyra scoutkårer vid Gårdsjön för gemensamt St. Georgefirande. Det är en årlig tradition, denna gång med EFS-kyrkan som värd. Det blev förstås lägerbål med sång, lekar och sketcher. Elsie-Britt Elf, kårchef för Salt Scout EFS, ledde allsången.

– Kom igen, snabbare, heja heja, hörs det vid EFS-kyrkans sommarhem vid Gårdsjön i Askersund.

Är det tävling så är det, och de 50 scouter som samlats på gräsmattan går helt in för välkomstlekarna som stafett och tafatt.

Det är en fin kväll, solen skiner över vårens allra första grönska. Det är vindstilla och vattenytan spegelblank. Otrolig tur med vädret, konstateras det. Det är verkligen inte varje år som Sankt Georgefirandet runt 23 april bjuder på så här vackert väder.

Att fira scouternas skyddshelgon tillsammans är tradition för kårerna från Norrabergskyrkan och Efs-kyrkan i Askersund, Tallbackskyrkan i Åsbro, och kyrkskoj i Snavlunda. Helgonet uppmärksammas av scouter över hela världen med olika aktiviteter och evenemang.

I år är det EFS som är värdar i Askersund, men vid lägerbålet som tar vid efter att alla blivit ordentligt uppvärmda, medverkar alla fyra kårer. I den solbelysta sluttningen med utsikt över sjön, blir det sång och musik, uppträdanden, fler lekar och sketcher.

– I scouterna får man lära sig mycket om naturen. Det gillar jag, säger Jonas Ludvigsson från Salt Scout EFS, som varit scout i snart tre år.

– Man lär sig hur man tar hand om naturen, hur man gör råbandsknopar och annat som är bra att kunna, fortsätter han, innan han och kompisarna går för att hämta korv och dricka.

Att träffa andra scouter och kompisar är viktigt. Så när det är fikapaus finns det många att prata med.

– Det är alltid bra stämning och kul med kompisarna. Det har varit jättekul i dag, säger Rut Järlström och Hanna Ahlm. Den gemensamma träffen är Hannas första, men Rut har varit med tre gånger. Det har även Valter Pettersson från Åsbro. Han går i sexan och tycker det bästa med scouterna är att leka och göra saker tillsammans. En favoritaktivitet i Åsbro är en tårttävling.

– Man får ha på vad man vill, grädde och godis till exempel. Sen får man äta av allas tårtor.

Tiden går snabbt, och scouterna samlas för mer sång. Och så berättas legenden om St. Göran, den modiga riddaren. Och med Måns Zelmerlöfs låt ”Heroes” som utgångspunkt fortsatte prästen Tomas Larsson att prata om hjältar.

– Vi behöver hjältar som kan finnas om nån känner sig ensam eller behöver en hjälte på annat sätt. Det kan vi scouter vara.

När samlingen avslutas i solnedgången krusas snart vattenytan av ett plask. Det är Oliver Holmes som passar på att ta årets första dopp.

– Jättekallt! konstaterar han, men ler stort.

Som en spegel. Scouterna fick en fantastiskt fin vårkväll vid Gårdsjön, med värmande sol och en spegelblank sjö.
Mycket gemensamt. Det är tradition att fira St. George tillsammans för scoutgrupperna i Lerbäck-Snavlunda, Åsbro och Askersund (Norrabergskyrkan och EFS).
Kul. I scouterna träffar man nya kompisar. Smilla Ohlsson, Moa Taman, Liam Arvidsson och Jonas Ludvigsson har kul ihop.
Premiär. Oliver Holmes passade på att avsluta kvällens träff med årets första dopp. Väldigt kallt, medgav han efteråt, men det verkar inte ha minskat glädjen. Kompisen Svante Wiktorsson ville vänta på några fler grader i vattnet innan han följde efter.

Mer läsning

Annons