Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skadegörelse på skolor ett sommarproblem

Flera fall av skadegörelse på kommunens skolor och förskolor har anmälts under juni och juli. Detta trots att kommunen har satsat extra på att informera om vilka aktiviteter som finns för ungdomar.

Annons

Ställföreträdande förvaltningschef för barn- och utbildningsområdet, Kathrin Thomas, berättar att hon upplever det som att det är mer skadegörelse än normalt. Till exempel har några varit uppe på taket på Åsbro skola och plockat bort hattar från ventilationsrören, och på Närlundaskolan har man klottrat fula ord. Att det är ungdomar som står bakom utgår man ifrån.

Sommarlovsprogram

För att försöka stävja den här typen av sabotage har kommunen för första året ställt samman ett sommarlovsprogram med alla olika aktiviteter för barn och ungdomar. Kathrin Thomas tror dock inte att det blivit så känt bland barn och föräldrar, som det var tänkt.

– Det måste inarbetas och föräldrarna måste förvänta sig att det här kommer innan sommaren. Det ska bli ett levande dokument, säger hon.

Ingen statistik

Lars-Åke Eckers på Askersundspolisen kan inte säga om det är mer skadegörelse på skolor i år än tidigare, någon sådan statistik finns inte tillgänglig. Ofta är det svårt att utreda dessa brott, om det inte finns något vittne som sett de skyldiga.

– Just nu hamnar de i högen som det står ”höst” på, eller i alla fall efter semestern. Det är inte så prioriterat, säger han.

NA har sökt kommunens fastighetschef för en kommentar, men han är på semester.

Mer läsning

Annons