Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skjutne Zinkgruvebon:"Vad ville han mig?"

Han fick sitt liv förstört av en person han inte känner. Nu plågas Luis Vasconcelos av smärta, psykiska problem och ekonomiska trubbel. Men mest vill han veta varför.

Annons
Luis Vasconcelos blev skjuten med fyra kulor. Han har ingen aning om varför.

NA når Luis Vasconcelos på en raspig mobiltelefon på väg hem från jobbet. Han är kvar i restaurangbranschen, nu som köksmästare i Stockholm. Luis har lämnat krogen i Askersund och flyttat ifrån den röda villan i Zinkgruvan som han trivdes så bra i.

Men minnena finns kvar – både från tiden innan och efter skotten. Luis ville satsa på livet i Zinkgruvan och tänker tillbaka på restaurangen i Askersund som en plats där han fann många vänner. Det var innan 4 december.

– Minnena från den där kvällen i december finns definitivt kvar. Jag tänker på det varje dag och varje natt. Luis höll på att packa ur element i kylan då en person stiger fram och skjuter honom i magen och benen. Han säger sig fortfarande inte veta vem det var som försökte ta livet av honom med fyra skott.

Ingen aning

– Nej jag har ingen aning. Vad ville han mig? Jag har inget kriminellt förflutet. Jag förstår inte, allting är så förvirrat.

Förvirrat. Overkligt. Otäckt. Det är ord som Luis ständigt återkommer till. Och när han får veta vem den nu häktade 35-åringen är, ger det inga svar.

– Jag har aldrig hört det namnet förut. Det säger mig ingenting.

Hur känns det nu när det finns en man som är misstänkt och häktad för mordförsöket?

– Jag är lättad att de gripit honom men samtidigt kan jag inte känna mig säker. Vem vet, det kanske finns fler?

Och nu kommer du sannolikt att få möta honom i rättssalen?

– Det kommer att bli jobbigt men samtidigt har jag så många frågor och det ska bli intressant att få reda på varför.

Efter skotten höjdes röster om varför det tog 40 minuter för ambulansen att komma till Zinkgruvan. Under tiden låg Luis livshotande skadad med sin sambo vid sin sida.

– Ja det kanske var lite märkligt till en början men det var snöigt och isigt den kvällen. Och sen är det långt till Zinkgruvan.

Kroppen aldrig återställd

Direkt efter skotten opererades Luis men kroppen kommer aldrig att bli helt återställd. Ständig värk plågar honom och snart väntar en ny operation av vänster ben. Dessutom har den förre restaurangägaren det tufft ekonomiskt.

– Jag fick en liten summa av försäkringsbolaget men det pågår fortfarande en process. Nu jobbar jag igen och drar in pengar men under tiden har jag fått stor hjälp av familj, vänner och bekanta. Jag har förlorat miljonbelopp efter mordförsöket.

Nu hoppas Luis på att polisen har så starka bevis att gärningsmannen, vem det än är, blir fälld.

– Jag vill bara veta och är lika nyfiken som du.

Mer läsning

Annons