Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slöjdlärare satsar på att tillverka lastmesar

Drömmen om att bo på landet gjorde att slöjdläraren Peter Axelsson tillsammans med hust-run Berit köpte gården Södra Björnfall utanför Mariedamm 1996. Här tillverkar han lastmesar i formpressat trä.

Annons
Peter Axelsson i Södra Björnfall, Mariedamm, tillverkar lastmesar av formpressad björk och ask.

Han har bott i Göteborgstrakten fast Norra Östergötland är pappans hembygd.

– Jag blev bonddräng hos en av hans kusiner i Godegård under ett år efter gymnasiet, berättar Peter Axelsson.

Arbetet med att mjölka kor, köra traktor och hugga i skogen ledde vidare till en fyraårig slöjdlärarutbildning på universitetet i Linköping.

Ett tiotal år blev det i yrket innan Peter bestämde sig för att sadla om och försöka bli egen företagare.

På gården Södra Björnfall utanför Mariedamm har han inrett ett snickeri i det gamla kostallet. På gården odlar paret Axelsson även grönsaker och har lammuppfödning i liten skala. Men för några år sedan köpte Peter en produkt av Sivert Norén i Kväggen, norr om Kristinehamn.

– Jag hade länge sökt efter en produkt att tillverka och så hittade jag lastmesen i en tidningsannons. Sivert hade själv utvecklat den, berättar han.

Köpet blev av och Peter fick överta ett par underleverantörer, ett par kunder och ett litet lager. Han köper flak av formpressad björk/ask från ett företag i Östergötland som är experter på formpressade möbler. Flaken sågas till och sätts ihop till en ram att bära på ryggen. Men det ska även sys remmar och andra detaljer innan lastmesen är klar. Flera underleverantörer är inblandade men drömmen är förstås att kunna göra allting själv från grunden.

Men än är företaget ingen lönsam historia. Totalt har Peter sålt ett 20-tal lastmesar sedan ett år tillbaka. Några har köpts av Räddningsverket som använder den för att bära brandslangar på vid skogsbränder. Några julgransodlare använder också hans lastmes. Men det är svårt att leva bara på försäljningen. Därför vikarierar Peter även som slöjdlärare på Sjöängsskolan i Askersund.

– Jag hoppas kunna dra in en del av försörjningen på lastmesen, en del på snickeriverksamhet med finsnickeri, möbler och inredning. Sedan får det bli eventuella slöjdlärarjobb också, avslutar Peter.

Mer läsning

Annons