Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor andel SFI-elever går klart utbildning

Sydnärkes utbildningsförbund har lyckats bra med utbildningen i svenska för invandrare (SFI).Det fastslås i en rapport från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

Annons

Språket är en viktig del av integrationen för våra nyanlända och där har utbildningen Svenska för invandrare en stor roll.

Dock har utbildningen fått negativ kritik genom åren.

– SFI-utbildningen har ett oförtjänt dåligt rykte. I många kommuner är resultaten goda, säger Per-Arne Andersson, avdelningschef på SKL.

Sveriges Kommuner och Landsting har låtit göra en undersökning med ett resultat som beskriver hur många studerande som klarat hela studievägen, det vill säga inte avbrutit studierna i förtid.

Bland Sveriges mellanstora kommuner ligger Sydnärke Utbildningsförbund, där Hallsberg, Askersund och Laxå ingår, väldigt bra till.

Rikssnittet ligger på 44 procent där deltagare fullföljer sina studier.

Sydnärkes Utbildningsförbund har motsvarande siffra på 77 procent.

Vad är framgångsfaktorerna i just detta område?

– Till skillnad från en del andra kommuner får eleverna studera så länge det finns förutsättningar för goda resultat. Därutöver håller utbildningen en god kvalitet och kompetensen på våra lärare är god, säger Lena Hansson, rektor på Allévux som driver SFI-utbildningen.

MARIANNE JANSSON

Mer läsning

Annons