Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två krälande klasskamrater

Ödlan Fishi och sköldpaddan Kapten Fjuno kunde knappt ha ett bättre liv. De har en hel klass med hussar och mattar som kelar med och tar hand om dem.

Annons
Ödlan Fishi är en riktig liten kelgris. Klassens lärare Camilla Degerfeldt håller henne medan Gila Lindblad och Isa Lundfeldt ska klappa.

När NA kommer till klass 3B på Närlundaskolan sitter barnen i en ring runt Fishi och Fjuno, som han kallas. De matar dem med äpple, men intresset verkar just nu måttligt. Fishi gillar inte att vara i ringen, så efter att ha bajsat på golvet, far hon runt i klassrummet.

Läraren Camilla Degerfeldt berättar att när Fishi kom till skolan gick ungefär halva klassen i förskoleklass tillsammans.

– Då jobbade vi med ett tema om djur och kom på att det skulle vara roligt att ha ett eget djur. Så vi bestämde oss för att köpa Fishi. Att det blev en ödla har med allergier att göra. Alla tål ju Fishi, säger Camilla.

Simmade i Göta kanal

Kapten Fjuno hittades för några år sedan i Göta kanal av skolans dåvarande rektors barn. Han hamnade på skolan eftersom man inte visste vad man skulle göra med honom. Men det är bara på vintrarna som han bor i en glasbur med en vattenbalja. På somrarna har han en hel damm att simma runt i hos Gila Lindblad, som går i klassen.

Snabb sköldpadda

Även Fjuno försöker smita från ringen och utforska klassrummet.

– Han är snabbare än jag trodde att en sköldpadda skulle vara, säger Isa Lundfeldt.

Barnen hjälps åt att sköta om husdjuren, men en vuxen är alltid med.

– Fishi tycker om maskrosblad, så till våren är det många som vill hjälpa till att mata henne, berättar Camilla.

Lektion med ödlemätning

Djuren kan också utnyttjas i undervisningen för att göra den lite roligare. Till exempel har de mätt ödlan. Men klassdjuren är bra på många sätt.

– Det är roligt att kela med dem. Och så lär man sig lite, som hur man matar djuren, säger Vilgot Åslund.

Sköldpaddan Kapten Fjuno har en liten balja att bada i i sitt vinterboende. På sommaren bor han i en stor damm.
Ödlan Fishi äter gärna syrsor och banan.

Mer läsning

Annons