Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utan telefon i skogen

Inga Hildor är 82 år och bor ensam i ett hus på landet. Hon har larm till hemtjänsten via telefon, men när ett skogsbolag rev ned telefonstolparna tog det tre veckor innan hon fick telefonen provisoriskt lagad.

Annons
Äntligen ute på linjen. För Inga Hildor, som bor ensam, är det viktigt att ha en fungerande telefon. Det är också en säkerhet eftersom hon har ett larm till hemtjänsten.

Inga Hildor är sista abonnent på telefonledningen och bor ensam i ett hus i skogen utanför Åmmeberg. Den 22 juni varnade larmet till hemtjänsten om att det inte längre fanns någon kontakt med telefonnätet.

– Sedan kom grannen hit och sa att de klantskallarna som kör ved där nere har kört av stolpen till din telefon, berättar hon.

Felet anmäldes omgående, men det tog tid att laga. Under tiden kunde inte Inga Hildor kontakta någon själv. Mobiltelefoner har ingen täckning från huset där hon bor.

– För mig är det väldigt viktigt med telefon. Jag har ju hemtjänst och färdtjänst. Bil har jag men får inte köra den och det har med ögonen att göra, berättar Inga Hildor.

Kontaktade hemtjänsten

Både sönerna och grannen kontaktade hemtjänsten i Askersunds kommun.

– Socialchefen tog kontakt med den tekniska avdelningen som även de tog kontakt med Skanova om att larmet var ur funktion, säger sonen Per Hildor.

Hemtjänsten utökade då sina besök till Inga Hildor, och kom även på kvällen.

– Hemtjänsten kan jag absolut inte klaga på. De är bra, säger hon.

De bytte operatör under tiden till Telia och det gick utan problem. Att får reda på när telefonen skulle lagas var svårare.

– Det är högst oprofessionellt att man inte får besked. Ett namn och telefonnummer som man kan ringa till, säger Per Hildor.

Provisorisk lagning

Efter tre ungefär tre veckor blev telefonen inkopplad, men bara provisoriskt. Per Hildor är upprörd över att det har tagit för lång tid med tanke på att hans mamma har en larmtelefon, och att det blev en tillfällig lagning.

– Jag blev rätt upprörd när jag såg lösningen. En tunn tråd över vedtravar, över gräsmattan och så in genom köksfönstret. De har bara virat ihop tråden, säger han.

När det blir ordentligt lagat är oklart.

– Du får ha det så här tills vidare, tills vi får tid att ordna det, sa han som var här, säger Inga Hildor.

Utsatt tråd. Den provisoriska ledningen gör på marken, över en vedtrave och så småningom in genom köksfönstret.
In i huset. Här är telefonledningen dragen in i huset via Inga Hildors köksfönster

Mer läsning

Annons