Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utställning om den blyge

Den ena lokala profilen efter den andra får nu sin rättmätiga presentation och dokumentation. Filmen om Rulle har rullat på och snart rullar filmen och utställningen om Levi Karlsson, den Blyge, igång.

Annons
För första gången uppmärksammas Levi Karlsson, den Blyge, både med en utställning och film.

Äntligen säger många kulturvänner och gläds åt att Levi Karlsson, som själv i sin skrivargärning kallade sig ”den Blyge”, nu uppmärksammas med både en utställning och en dokumentärfilm. Levi från Skyllberg var sydnärkes svar på en annan Levi, Rickson från Örebro.

Den Blyge blev lerbäckstraktens poet med sina enkla och folkkära dikter på Lerbäcksmål. Och det var väl det han blev mest känd för. Men den nu startade utställningen på biblioteket visar också många andra sidor av hans rika kunnande. Förutom diktkonstnär, var han träkonstnär och även till stor del en bildkonstnär.

Utställningen har ett stort utval av Levis allsidighet, väl värd att besöka. Men det är inte nog med detta, som nu verkar bli ett Levi Karlsson-år. Lerbäcks hembygdsförening har en dokumentationsgrupp i vilken det finns en filmgrupp med många eldsjälar.

Lite av regissör där är Alf Fransson och till sin hjälp har han Bengt Sjölund, Ingvar Björk, Peter Lundqvist och Bo Karlsson. Dessutom har de hyrt in den sakkunnige fotosamlaren Leif ”Linus” Larsson till gänget.

De har sammanställt en 20 minuter lång film med Levi Karlsson som ska premiärvisas söndagen den 24 januari i Folkets hus. I samband med visningen kommer Ulla-Britt Åhlin och Ingvar Björk att läsa dikter av den Blyge. Dessutom sjunger Uno Sandqvist tonsatta Levidikter.

Hembygdsföreningen har också tänkt ett steg längre om nån skulle vilja ta med sig Levi hem. De ger nämligen ut en cd-skiva där poeten, från en originalskiva, läser sina egna dikter. Ett annat inslag på skivan är Åke ”Tösnahultarn” Pettersson som spelar och sjunger låten, ”Den gamla bersån” som för övrigt finns i Falla.

Den Blyges livsgärning går således en ny vår till mötes. Detta apropå att hans första diktbok som kom ut 1957 hette, ”Når aplera blommar”. Förlaget hette, Levis Slöjdaffär Askersund. Bra karl redde sig sålunda själv.

BJÖRN PALMQVIST

En reportagebild på Levi Karlsson med sin diktbok, Tokiga hörnet, som kom ut 1969.
Annons