Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vägen täckt av modd - "Det bara gled i väg"

Den så kallade svarthalkan har i och med snöblasket gått över till moddiga vägbanor. Det fick en ung kvinna erfara på onsdagen då hon voltade med sin bil utanför Askersund.

Annons

Svarthalkan är ett nytt myntat begrepp på mörka asfaltsvägar som av fukten blivit glashala. När det nu börjat snögloppa blir istället modden till en stor trafikfara för bilisterna.

Kommer man ut i moddsträngarna fylls däcken med den blöta massan och man tappar styrförmågan. Därför gäller det att anpassa hastigheten så man inte riskerar att hamna vid sidan av vägen.

"Det bara gled i väg"– Jag höll ingen hög fart och saktade ändå ner i kurvan, men det bara gled i väg.

Det säger en ung kvinna som på onsdagen färdades mellan Askersund och Åmmeberg. I en kurva intill Gransjön var hela vägbanan täckt av modd. Där förlorade hon kontrollen, åkte i diket, bilen voltade och lade sig på taket.

Turligt nog kunde hon kravla ur sin bil oskadd, och togs omhand av räddningstjänsten innan anhöriga kom till platsen. En annan reflektion på olycksplatsen var att en del bilister håller alldeles för hög fart när de passerar förbi. Detta till trots att det fanns uppsatta varningstrianglar och blåljusblinkande räddningsfordon.

Mer läsning

Annons