Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väntan på besked om uppsägningar väcker oro

Fortfarande är det 45 tjänster inom kommunen som ska bort. Beskeden har dröjt eftersom kommunen inte vill göra några förhastade beslut, uppger personalchefen.

Annons

Varslet inför ett tufft 2012 lades den 8 december förra året. 61 tjänster inom kommunal verksamhet ska bort. I januari stod det klart att 13 anställda sägs upp inom barn- och utbildningsförvaltningen, två avgår genom pensionslösningar.

Sedan dess har det varit tyst, och anställda inom de andra förvaltningarna väntar med stor oro på beskeden.

– Vi tycker det är olyckligt att processen dragit ut på tiden, men samtidigt är det viktigt att inte göra några förhastade beslut. Utredningsuppdragen på respektive förvaltning måste göras grundliga, säger kommunens personalchef, Göran Richter.

Förvaltningarna arbetar enligt Richter intensivt med att finna pensionslösningar som minimerar antalet uppsägningar. Eftersom inga besked givits under tre månader har det även börjat florera rykten om att kommunen skulle frångå turordningsregeln och i stället göra bedömningar efter utbildning och kompetens för vissa tjänster.

Är det så?

– Givetvis följer vi de lagar och avtal som styr sådana processer, och förhandlar med de fackliga organisationerna, påpekar Göran Richter.

När exakt beskeden om de kvarvarande 45 tjänsterna kan lämnas har NA inte fått något svar på.

Mer läsning

Annons