Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vart tog marken vägen?

Vart tog marken vägen? kunde man fråga sig när man stod på torget i går. Av vårmarknaden syntes inte ett spår, eftersom torget enbart var parkeringsplats för knallarnas bilar. Stånden hade flyttat ut till gatorna runt omkring, och framför allt ner mot hamnområdet.

Annons
Mycket kan man göra på marknaden. Mimmi Särén, Rasmus Ström och Robin Svanberg provar ut sommarens solglasögon. BILD: JESSICA UHLIN

Det kyliga vädret var ett klagoämne under gårdagens vårmarken. Ännu ett var det nya upplägget som innebar att stånden flyttats ut från torget till gatorna runt omkring. Det innebar en ökad koncentration mot området vid hamnen och hotellet. Någon nämnde Gustav Vasa och vad han kan tänkas tycka om det hela.

– Det är faktiskt inte bra. Man kan inte ta bort hjärtat ur marken, säger Peder Carlsson i Läcköblommors stånd på Sundsbrogatan vid torget.

Han tycker att man skulle ha haft torget fullt av stånd som vanligt, och sedan utökat marknaden från det.

Det märks också på affärerna. Knallar som fått byta ut en plats de haft i många år hittas inte lika lätt av sina trogna kunder, menar Peder Carlsson.

Leif Wallén och Susana Herbozo, som lagt upp marknaden i år, har uppfattningen att de flesta är nöjda. Knallar, handlare och kommunens representanter har varit inblandade det nya upplägget. De menar att alla varit överens om att det varit svårt att få till en bra lösning för stånden på torget efter att det byggts om. Den nya lösningen har inneburit att många knallar fått byta plats, något som inte alltid är populärt.

– Men vi har inte bara bytt plats åt dem, utan vi har alltid pratat med dem och gjort det i samråd, säger Susana Herbozo.

Dessutom har de jobbat efter uppdraget att öka framkomligheten, framför allt för räddningsfordon som tidigare haft svårt att komma fram.

– Det handlar inte om Gustav Vasa längre, utan marknaden måste utveckla och leva upp till dagens situation och regler, säger Leif Wallén.

Mer läsning

Annons