Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindpark planeras väster om Svinnersta

Företaget VKS Vindkraft Sverige AB utreder om det är möjligt att bygga en vindpark med upp mot 30 vindkraftpark i ett område väster om Svinnersta.

Annons
En ny vindpark planeras vid Gärdshyttan, strax norr om vindkraftverken vid Södra Kärra.

Det aktuella området för vindkraftsprojektet Breberg/Myggedalen ligger på gränsen mellan Askersund och Laxå kommuner och sträcker sig från Spångamossen i öster till Trekärret i väster.

Preliminärt skulle det kunna rymma 30 vindkraftverk, men hur många det blir i slutändan är alldeles för tidigt att säga, uppger man på VKS Vindkraft. Projektet är precis i startskedet.

– Det här är ett område som är utpekat som lämpligt för vindkraft i Askersund och Laxås kommande vindbruksplaner. Det är också ett riksintresse för vindkraft, säger Ann-Sofi Laurin, som jobbar med projektutveckling på VKS Vindkraft.

Avtal med markägaren

Marken ägs av Sveaskog, och företaget har tecknat avtal med dem om att få anlägga en vindpark här.

Området är relativt glesbefolkat, men det finns boende att ta hänsyn till.

– Det är något av det första man tittar på, så att man håller tillräckligt avstånd till boende med tanke på hur ljudet utbreder sig, säger Ann-Sofi Laurin.

Hon kan inte svara på när det formella samrådet startar. Företaget har ansökt hos länsstyrelsen i Örebro om att få starta ett särskilt samråd angående behovet av fågel- och naturinventeringar, som i så fall skulle påbörjas denna kommande säsong.

Läs mer om vindkraftprojekt i lördagens Nerikes Allehanda.

Mer läsning

Annons