Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Askling döms för grovt bedrägeri – skyller på okänd mentor

Den före detta M-politikern Lars Askling döms av Örebro tingsrätt för grovt bedrägeri.
Straffet blir villkorlig dom och 80 dagsböter.
Under rättegången hävdade Askling att en okänd mentor gett honom felaktiga råd.

Tingsrätten anser att Lars Askling är skyldig till 195 fall av grovt bedrägeri under tiden 26 februari 2010 – 27 maj 2014. Det handlar om de sammanträden och möten som ex-moderaten deltog i under den perioden. Han fick Örebro kommun att betala ut cirka 348 000 kronor i förlorad arbetsinkomst för dessa sammankomster – trots att han var pensionär.

Domstolen tycker det är uppenbart att den före detta kommunfullmäktigeledamoten och ledamoten i fastighetsnämnden visste vad han gjorde när han begärde ersättning för förlorad arbetsinkomst trots att han hade pension.

”För tingsrätten är det uppenbart att han har förstått vad det var han fyllde i”, står det i domen.

Själv hävdade Lars Askling under rättegången att han aldrig tagit del av kommunens information till politikerna om vilka regler som gäller för arvoden och ersättning för förlorad arbetsinkomst. Han hade heller aldrig tänkt att det kunde finns ett regelverk för hur ersättningen betalas ut.

Tingsrätten anser det osannolikt att Askling aldrig fick någon information om reglerna. Domstolen godtar ändå hans påstående eftersom det inte har motbevisats. Men Lars Askling fälls alltså ändå eftersom det framgår av en deklaration gällande inkomståret 2007 att en stor del av hans inkomster kommer från pensionen.

Till saken hör att Askling hävdat att han bifogat deklarationen till det intyg han skickade till kommunen 28 december 2009, där han beräknat sin årsinkomst till 700 000 kronor. Ingen på kommunen har dock sett deklarationen, men inte heller detta påstående har motbevisats vilket gör att tingsrätten godtar Lars Asklings påstående.

Men samtidigt slår domstolen fast att tjänstemännen på kommunen inte var skyldiga att särskilt granska deklarationen. I stället kunde man utgå från de uppgifter som Askling lämnat i sitt intyg om inkomstbortfall och hur mycket han beräknades tjäna. Uppgifter som alltså var felaktiga.

I domen sammanfattas det på följande sätt:

”Lars Askling har alltså falskeligen intygat en högre årsinkomst än vad han rätteligen hade, då merparten av hans inkomster kom från pension. När det gäller pensionen har han naturligtvis inte orsakats någon inkomstförlust. Han har inte heller i efterhand korrigerat sina inkomstuppgifter.”

Under rättegången förklarade Lars Askling missförstånden med att han diskuterat de här sakerna med ”en mentor inom den politiska världen”. Av honom ska han ha fått felaktiga råd eller uppgifter. Askling ville dock inte namnge mentorn eftersom denne person är avliden.

Tingsrätten konstaterar även att den före detta kommunpolitikern vid vissa tillfällen angett fel antal timmar för hur lång tid ett sammanträde har varat. Ett exempel är ett sammanträde den 18 december 2013 som varade i sex timmar. Askling begärde dock ersättning för åtta timmar.

Lars Askling begått brott tidigare. I oktober förra året accepterade han ett strafföreläggande som gällde bokföringsbrott i hans enskilda firma. Påföljden bestämdes till villkorlig dom och dagsböter. Den tidigare villkorliga domen ska nu även omfatta bedrägerierna mot kommunen, skriver tingsrätten.

Egentligen är minimistraffet för grovt bedrägeri sex månaders fängelse, men Örebro tingsrätt anser inte att brottet är så grovt att Askling måste berövas friheten.

NA har utan att lyckas sökt Lars Askling för en kommentar och hans advokat Peter Rader vill inte säga något om domen.

– Lars har redovisat sin inställning vid rättegången och den har han inte ändrat. I övrigt har jag ingen kommentar, förklarar Rader.

Bakgrund

► Våren 2014 avslöjade NA att en mängd kommunpolitiker hade fått för mycket i ersättning för förlorad arbetsinkomst.

► Dåvarande moderaten Lars Askling var den som hade fått mest – det handlade om flera hundra tusen kronor som felaktigt betalats ut till honom. Askling hade fått ersättning för förlorad arbetsinkomst trots att han var pensionär.

► På sitt inkomstintyg till kommunen hade Lars Askling skrivit ”Elfirma Lars Askling” som arbetsgivare och angett en årsinkomst på 700 000 kronor. Bolaget existerade inte och merparten av inkomsten kom från hans pension.

► I december 2014 polisanmälde Örebro kommun Askling och efter drygt två års utredande åtalades han den 27 januari i år för grovt bedrägeri.

► Den i dag 73-årige Lars Askling har betalat tillbaka pengarna.