Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Astrits tio miljonerskäl lämna ÖSK

ÖSK:s succéspelare Astrit Ajdarevic skrev på för allsvenska nykomlingen IFK Norrköping.
NA kan avslöja anledningen – ett guldkantat kontrakt värt tio miljoner.
Här är spelet bakom den oväntade flytten från Örebro.

Astrit Ajdarevic värvades till Örebro i somras. Då berättade ÖSK i ett pressmeddelande att man skrivit ett ”flerårigt avtal” med den unge mittfältaren. Han gjorde succé redan i sitt första allsvenska inhopp i juli genom att kvittera till 3–3 borta mot Elfsborg.

Klausul i kontraktetMen kort efter kunde NA avslöja att det fanns en klausul i Ajdarevic kontrakt som innebar att båda parter kunde bryta redan efter höstsäsongens slut. En klausul som ÖSK aldrig velat medge fanns.

Sedan Ajdarevic i oktober meddelade klubben att han ville bryta sitt kontrakt har förhandlingar förts. På fredagen blev det officiellt att parterna inte kommit fram till ett nytt avtal och att Ajdarevic, i stället för Örebro, väljer Norrköping.

– Vi har försökt få honom att stanna kvar. Vi hade gärna sett honom i våra färger. Men vi kom inte överens, säger sportchef Lennart Sjögren.

Var det ekonomin som avgjorde?– Det tror jag inte var helt avgörande. Men det får ni fråga honom om. Jag kan i alla fall säga att vi i ÖSK gjort vad vi kunnat för att behålla Astrit. Nu är det bara att önska honom lycka till.

KontraktsbonusMen enligt uppgift till NA spelade ekonomin en mycket stor betydelse för övergången.

På grund av specialklausulen går Ajdarevic gratis till IFK Norrköping. ÖSK blir alltså utan övergångspengar. Men det blir inte 20-åringen.

Enligt uppgifter till NA ger avtalet, som löper över fyra år, närmare tio miljoner kronor till Ajdarevic. Knappt hälften utgörs av lön, vilket ger Ajdarevic en årsinkomst på runt en miljon kronor. Resterande delen, cirka sex miljoner, får han i ”sign on fee” för sin påskrift av kontraktet.

"Ingen billig affär"Norrköping vill inte nämna några summor men medger att man spänner musklerna ordentligt när de plockar Ajdarevic från ÖSK.

– Det är ingen billig affär. Det här är en riktig coming-man i fotbolls-Sverige. Ingen billig affär som sagt, men det är värt varenda krona, sa Peter Hunt, IFK:s styrelseordförande på fredagens presskonferens enligt Norrköpings Tidningar.

Intresse från CesenaFörutom ÖSK:s locktoner ska även italienska serie A-klubben Cesena försökt knyta till sig den unge talangen. Men inget av lagen kom i närheten av de villkor som IFK Norrköping kunde erbjuda.