Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åter till brottsplatsen efter bondens inbjudan

Tidigare i år tog djurrättsaktivister sig in på Stjernsunds gård i Askersund och tog åtta hönor. Nyligen återvände de till brottsplatsen då Mikael Gilbertsson, som äger gården, bjöd in dem till samtal.

Annons

När djurrättsaktivisterna, som tillhör organisationen Tomma burar, fick höra att Mikael Gilbertsson ville träffa dem för ett samtal nappade de direkt.

– Jag tror att det är viktigt att vi kan möta varandra. På det sättet hoppas jag att vi kan krossa fördomar som finns från båda parter, säger Martin Smedjeback, aktivist som både deltog i mötet och som var med och tog sig in på gården tidigare i år.

Han säger att det bland djurrättsaktivister finns de som tror att djurhållare är sadister, liksom han själv utsätts för fördomar om hur djurrättsaktivister är.

– Jag hoppas de såg att vi är helt normala. Precis som jag fick intrycket att de genuint brydde sig om djuren.

Mitt bland hönsen inne i ett av hönsstallen samtalade de i nästan två timmar.

Med på mötet var aktivisterna Martin Smedjeback och Ramin Winroth som båda deltog vid inbrottet samt Mikael Gilbertsson, som driver gården, och Alexandra Jeremiasson från branschorganisationen Svenska ägg.

– Jag tycker att det är mer civiliserat att föra en dialog än att bryta sig in hos folk så jag bjöd in dem för ett möte där vi diskuterade djurhållningen på gården. Man kan väl säga att de inte hade så mycket att anmärka på den, säger Mikael Gilbertsson.

Den bilden delas inte alls av Martin Smedjeback.

– Mikael är väldigt stolt över sin gård och ser inget fel i det han gör. Men de frågade aldrig varför vi utförde aktionen hos dem, höns är inte skapta att vara så många intryckta på ett litet område.

Något samförstånd dem emellan uppstod alltså inte.

– Jag tror inte att ett möte krossar några fördomar. Vi kommer aldrig att bli överens, säger Mikael.

Och Martin menar att aktioner, som den på Stjernsunds gård, fortsatt kommer vara nödvändiga för organisationen Tomma burar.

– Om vi inte gjort det vi gjorde så är jag ganska säker på att Mikael inte hade sträckt ut handen till oss för ett samtal. Vi måste ta till aktioner för att utmana normen och få till diskussion.

Kommer ni bryta er in på Stjernsunds gård igen?

– Nej, vi är inte ute efter att peka ut någon specifik gård, person eller företag. Det här handlar om ett utnyttjande av djur i allmänhet.

Strax efter att brottet begicks var Mikael Gilbertsson upprörd och beskrev det i NA som ett hån mot honom och gården. Stämningen på mötet beskriver båda sidor dock som lugn.

– Jag berättade att både jag och min personal känner oss kränkta över vad de gjorde, säger Mikael.

En reaktion som aktivisterna känner igen.

– Jag har full förståelse för att de vi utför aktionerna hos är kritiska mot det, men lika stark kritik bör riktas till de som väljer att utnyttja och döda djur, säger Martin.