Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Återvinning kan bli en lönsam affär

Annons

Det pågår många processer i Europa som kommer att påverka industrin. Det talas om digitalisering, energiförsörjning och nyindustrialisering. Det här är viktiga processer som kommer att vara utmanande – i många fall svåra – men i slutändan helt nödvändiga att hantera, om vi vill behålla europeisk konkurrenskraft.

En fråga som egentligen ligger på miljöområdet, men som jag tror kommer att bli stor för industrin, är en handlingsplan för det som kallas cirkulär ekonomi.

Genom att ställa krav på ökad livslängd på produkter, ge möjlighet att reparera, uppgradera, återvinna och till sist underlätta handel med återvunna råvaror, kommer man inte bara spara miljön utan också öka konkurrenskraften.

Kvalitet och hållbarhet ger fördelar som är attraktiva för den som ska använda produkten. Långt innan vi gick med i EU använde utländska företag Konsumentverkets tester, vars krav på de flesta områden var de mest strikta som fanns.

Anledningen var enkel. Om man klarade testet, visste man att man hade en väldesignad och säker produkt. Lagkraven var inte drivande utan man såg det som en kvalitetssäkring och framför allt som en standardlösning då man kunde göra en produkt som skulle godkännas på samtliga marknader. Volvo har byggt en stor del av sitt varumärke på att bygga säkrare bilar än vad som krävdes, vilket företaget även gör i dag.

Det som är avfall i en industri kan vara råvara i en annan. Avfall är en kostnad medan en råvara har ett pris och därmed kan bli en intäkt. Förr i tiden kunde man se berg av sågspån ligga utanför sågverken. I dag skulle det aldrig hända. När man hittade fler användningsområden än spånplattor, blev en tidigare belastning en eftertraktad resurs.

Jag tror att återvinning kommer att bli alltmer viktigt och inte bara för att hålla aluminiumburkar och batterier från vägkanten eller soptippen. Så kallade sällsynta jordartsmetaller är ett 20-tal ämnen som alla kan bli bristvaror inom en nära framtid.

Efterfrågan på litium till batterier har exploderat de senaste åren och priserna har följt samma utveckling. Flera av dem är helt nödvändiga för att kunna bygga både hybridbilar och mobiltelefoner.

Återvinning på industriell nivå är inte något nytt, men på sikt kan det vara något man måste ta ännu större hänsyn till redan på utvecklingsstadiet, för att på längre sikt klara vår gemensamma råvaruförsörjning.

Jag hoppas verkligen att vi får en tydlig och ambitiös lagstiftning på plats så snart som det är möjligt. Att det är viktigt för miljön att minska mängden deponerat avfall är knappast någon överraskning.

Det är heller ingen inom industrin som är omedveten om vikten av resursoptimering men med gemensamma satsningar på europeisk nivå kan man förstärka innovation på området som kan gagna många fler än det enskilda företagets åtgärder.

Därigenom förbättras både miljö och konkurrenskraft vilket är till fördel för oss alla, oavsett om man ser sig själv i rollen som konsument, arbetstagare eller bara människa.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons