Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Att balansera mellan olika liv

Qaisar MahmoodHalva livNatur Kultur

ROMAN. Generationer följer generationer. I drömmen lämnar de äldre över till de yngre utan smärta och bitterhet men vi vet att det inte alltid är så. Vi är de vi är, vi har önskningar och förhoppningar som skiljer sig från våra föräldrars.

Oaisar Mahmood är född i Lahore, Pakistan och bor i Sverige sedan många år. För fyra år sedan kom hans första bok, ”Jakten på svenskheten” där han skriver om integration och mångfald.

Nu finns hans andra bok här, romanen ”Halva liv”. Nadeem, en ung man med pakistansk härkomst, står vid faderns sjukbädd i Stockholm. Han har kommit för att försöka lära sig vem hans far egentligen är. Nadeem är i trångmål, han ligger i skilsmässa, han har fått besöksförbud och mycket sällan får träffa sonen Adam. Livet är en enda röra. Materiellt är det inga problem men han har en förmåga att ställa till det för sig.

Hans historia om sig själv, familjen, Sverige, Pakistan, hans relationer till sina närmaste är en berättelse om vilsenhet och om att försöka komma rätt.

Han balanserar mellan sina två världar, de värderingar och hemkänsla som kommer från hans pakistanska liv och det som kommer från det svenska. Där tvingar han också konfrontera sig själv, verkligen se vem han är, vad han varit och vad han blivit. Qaisar Mahmood har skapat ett fint, gripande och engagerande porträtt av Nadeems gestalt.