Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att förklara tjusningen med jakt är svårt

Annons

För snart ett år sedan gjorde jag klart min jägarexamen, men jägare blir man inte bara för att man läst teorin, skjutit godkänt och klarat det teoretiska provet. Möjligen är det grundkravet för att praktiskt påbörja resan mot att bli en god jägare. Jagat har vi människor gjort i alla tider, men en god jägare visar viltet den allra största respekt och ödmjukhet.

Jägare är människor som alla andra. En person som upplever så otroligt mycket mer av att vara jägare än du nånsin kan föreställa dig. Så därför är det med viss förvåning jag upptäckt vilka ”nya” egenskaper jag tillskrivs som jägare och jag kan få frågor som ”varför kan inte du köpa kött på affären som vanligt folk?” Viltköttet är en otrolig råvara. Ingen har väl missat alla matskandaler där maträtter med kött där innehållet inte varit kött eller fel sorts kött, kött från djur som plågats under hela sina liv innan de slaktats. Att veta varifrån min mat kommer är viktig för mig. Att viltköttet dessutom är otroligt gott och något av det mest klimatsmarta man kan äta gör inte saken sämre.

Sverige är ett land med mycket natur. Och vi säger ofta att vi gillar djur och natur samtidigt som allt färre vistas ute i naturen på riktigt. Ärligt talat, många gillar den – men på avstånd och bilden av naturen får ibland en tusch av Walt Disneys Bambi där djur förmänskligas och tillskrivs egenskaper de inte har. Naturen är den goda och vi jägare de onda men naturen kan vara både grym och skoningslös. Modern jakt är viltvård och i den ingår avskjutning som ett av inslagen. Att förklara varför man jagar och vad tjusningen med jakt för någon som inte har en aning är svårt. Alla som jagar vet vad jag menar – och det behövs inga ord för man bara vet. Om man, som jag, dessutom bor i skogen mitt i jaktmarken, på nära håll följer årstiderna, bedriver en aktiv viltvård, stödmatar djur, plockar svamp och bär på den egna marken. Tränar hundarna i skogen när det är tillåtet. Ja, då handlar det om livskvalitet helt enkelt!

Som jägare har jag också ett ansvar för att förkorta djurs lidande då de råkat ut för olycka eller sjukdom. Naturens eget sätt att göra det är inte skonsamt. De jägare som sköter eftersök har utbildat sig och sin hund för uppgiften. En hund är ett otroligt viktigt inslag i jakten. Inte bara ett ”verktyg” som många tror utan en familjemedlem.

Det finns också massor med andra värden i jakten. Många jägare struntar fullkomligt i om de får möjlighet att skjuta något under jakten, det sociala är viktigare. Man deltar på alla jaktmöten, tränar skytte, läser sin jakttidning och pratar med jaktkamrater i timmar. Åker runt och tittar efter vilt, spår eller vad som helst före jakten och ser ofta direkt om ett djur på marken råkat ut för skada eller sjukdom. Det snickras jakttorn, placeras ut saltstenar och via avgiften för det statliga jaktkortet bidrar vi till vår natur- och viltvård.

Som jägare är vi nog som folk i största allmänhet, men vi ser behovet av en hållbar politik som på ett förtroendefullt sätt tar sig an svåra frågor. Så det där med vargen tar jag en annan gång. Skön sommar på er!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons