Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Att gå ut här gör mig bara ledsen” – Även Brickebackens skog behöver räddas

Tack för att Sörbyskogen blev räddad, men Brickebackens skog behöver också räddas. Jag läste att Brickebacken och Norra Bro ska byggas ihop och att en massa skog ska tas ned, jag blev verkligen jätteledsen.

Jag flyttade till Brickebacken 1988 för den fina skogens skull. En skog full av djur- och växtliv, mjuka sköna skogsstigar att gå på. Det var tystnad, det var svalt och skönt och blåste det var det lä. Allt var underbart ända till 2017, när skogen skulle ”snyggas” till. Cirka 75 procent av skogen höggs ned och allt blev hemskt.

Alla bilar på Norrköpingsvägen-Gällerstavägen hörs var man än går. På ett ställe går man nästan bredvid dem.

Tystnaden är borta, solskyddet och blåsskyddet är borta och nästan allt djurliv försvann. Det som växte blev torrt och visset.

Tystnaden är borta, solskyddet och blåsskyddet är borta och nästan allt djurliv försvann. Det som växte blev torrt och visset.

Under alla de år jag har bott här har det varit många heta somrar, men aldrig någon gång, förrän 2018, hörde jag talas om torrstressade granar eller barkborreangrepp.

Sedan blev ännu fler träd nedhuggna på grund av detta. Det går knappt att kalla detta för skog längre.

Att gå i skogen är ju bra för hälsan men att gå ut här gör mig bara ledsen och dessutom blev det alldeles för varmt att gå där utan de solskyddande träden.

Men nu har lite djurliv börjat komma tillbaka igen. Jag har sett några rådjur, fågelkvitter hörs, jag har hört en gök, sett starar, kopparormar, en ekorre och nu ska ni alltså återigen förstöra för djuren och växterna.

Varför är ni förvånade över alla viltolyckor och att djuren kommer närmare oss människor?

Varför är ni förvånade över alla viltolyckor och att djuren kommer närmare oss människor? Var ska de vara då när ni tar ifrån dem deras hem och matplats? De vill nog hellre vara i skogen i stället för bland hus och bilvägar men det blir ju omöjligt.

Och träd binder väl koldioxid som släpps ut i atmosfären när de huggs ned. Vilken skillnad är detta mot att hugga ned regnskogen?

Skogen finns väl inte till bara för att vi människor ska tjäna pengar på den. Så snälla, jag ber, låt det som är kvar av Brickebackeskogen vara i fred.

Kan ni som räddade Sörbyskogen hjälpa till att rädda Brickeskogen också? Jag hjälper gärna till, bara säg vad jag ska göra. Nerikes Allehanda har mina kontaktuppgifter eller skriv i tidningen om ni har några idéer om hur denna skog ska kunna räddas.

”Naturälskare”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel