Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Att ha frukt i maten - ett laddat fenomen

Det är få saker som är så laddade som att häva frukt i maten. Det går inte ens att nämna fenomenet utan att väcka hetsiga diskussioner bland alla som råkar höra på. Ingen är neutral.

Vissa ser rött om någon ens andas om ananas på pizza, andra börjar febra om Flygande Jacob och andra bananfyllda mer eller mindre plågsamma sjuttiotalsminnen.

Man kan ju undra varför det ligger till på det här viset. Vad är det som får så många att gå i gång på ett så simpelt tilltag som en stackars liten äppelbit i ugnspannkakan?

Inte en susning, faktiskt.

Naturligt inslag

I vissa världsdelar är frukt ett alldeles naturligt inslag i vardagsmaten. Frukt ger smak, sötma och syra på samma gång. Dessutom kan frukt bidra med såväl färg som en angenäm variation av konsistensen. Det vill säga allt det matlagning egentligen handlar om.

Vi med vår tämligen söta och ofta syrliga husmanskost borde rimligen vara vana vid att blanda sött och salt i maten. Ändå är frukt i maten som att svära i kyrkan för vissa.

Är det då inte konstigt att samma motståndare mer än villigt knaprar på ett päron till ostbrickan och kanhända några druvor slinker med i farten? Det är ju egentligen precis samma sak. Sälta och sötma kompletterar varandra. Det händer grejer i munnen, helt enkelt.

Ketchup på gröten

Men jag skulle hellre ha ketchup på frukostgröten i resten av mitt liv än våga ta ståndpunkt i denna provocerande livsstilsfråga. Man kan få fiender för livet för mindre!

Jag uppmanar bara i all ödmjukhet alla sugna att testa något av recepten innan ni tar ställning för gott. De är nämligen inte alls tokiga - oavsett vilket läger man tillhör.