Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att inte vara ensam med sina hemligheter

"Detta är en teater som talar till alla sinnen och som kan ge tröst och stöd." NA:s recensent Ingeborg Ahlander är imponerad.

Annons

Örebro länsteater bjuder denna gång på en annorlunda upplevelse med pjäsen ”Hemligheter”. Den handlar om det som vi vill dölja och som plågar och stör oss. Hemligheter kan ibland vara tunga att bära. Pjäsen är skriven av skådespelarna själva och bygger på deras egna minnen från 12-års åldern.

Den mörka intima scenen omges av metalliska färgband som glittrar och glimmar. Som kontrast är de tre skådespelarna klädda i vitt, ibland med mask för ansiktet. Per Westrin sitter och spelar på ett podium och musiken blir en del av handlingen. Vi får ta del av hur det är att komma till Sverige utan att känna någon. Aja Rodas gestaltar på ett utelämnande och naket sätt rädslan och skräcken inför skolstarten. Den förvånade lärarinnan får ta del av Ajas nervösa överspel när hon sjunger och avslutar sitt framträdande med en kraftfull apdans.

Cecilia har också några mörka hemligheter. Hon ljuger hela tiden för att göra sig intressant. Hon har startat en cirkus och kan trolla och det mesta är magiskt. Men lögnerna tär eftersom hon hela tiden krånglar in sig i nya osanningar.

Jag ser att publiken reagerar med en suck när Aja Rodas berättar om hur hon inte kunde låta bli att smälla till oskyldiga bebisar som låg i sina barnvagnar utanför affären. Bara för att få dom att skrika! Ja det finns mycket att känna igen och det känns befriande. Vem har inte stulit en chokladbit, daskat till sina småsyskon eller mobbat kompisar?

När skådespelarna simmar i havet förstår man hur djupt de har fått dyka i sitt innersta för att hämta upp det bortträngda och det som man skäms över. Detta är en teater som talar till alla sinnen och som kan ge tröst och stöd. Här finns en känsla av att man inte är ensam med sina hemligheter.

Det blir en härlig avslutning där skådespelarna berättar om sig själva och publiken får ställa frågor. Vi får också med oss ett brev för att skriva till oss själva och läsa först om tio år.

Annons